Data actualizării:
Data publicării:

Ce este neofobia. Părinții nu ar trebui să-și forțeze copiii să consume un anumit aliment

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Tu știi ce este neofobia și de ce nu ar trebui să-ți forțezi copilul să consume un anumit aliment?

 Anorexia şi bulimia nu sunt singurele tulburări de alimentaţie. Există oameni în întreaga lume care pot mânca doar alimente de o anumită culoare, în timp ce alţii sunt dependenţi de apă.

Printre tulburările de alimentaţie se numără şi neofobia - incapacitatea de a încerca un nou tip de mâncare. Această problemă afectează copiii, dar şi adulţii. În cazul celor mici, experţii îi sfătuiesc pe părinţi să nu-i forţeze, ci să le explice beneficiile unui anumit produs. De asemenea, există şi varianta de a încerca noi alimente în compania altor copii care vor da un exemplu bun.

De obicei, neofobia dispare în jurul vârstei de 6 ani. Pentru unii oameni, însă, rămâne o problemă mult mai mult timp, fiind prezentă şi la vârsta maturităţii. O posibilă explicaţie pentru această afecţiune ar putea fi o întâmplare neplăcută din viaţa persoanei respective, cum ar fi sufocarea cu alimente, scrie Rador, citând dariknews.bg. Drept urmare, poate începe să evite un anumit tip de hrană şi astfel să ofere fobiei sale un "domeniu de exprimare".

Motivele neofobiei pot fi nu numai psihice, ci şi fizice. Această tulburare se transmite genetic.

"Noi am crescut cu Termină tot din farfurie!"

Medicul pediatru Ilinca Tranulis a oferit o serie de sfaturi pentru părinți cu privire nu doar la diversificarea alimentară la copii, cât mai ales împrietenirea celor mici cu mâncarea.

”Observ asta foarte clar, mai puțin legat de somn, dar de mâncare, absolut tot timpul. Sunt foarte puțini părinții care îmi spun că mănâncă bine. Ori mănâncă prea puțin, ori mănâncă prea mult. Este foarte greu să fim noi mulțumiți de cantitatea sau de varietatea pe care o consumă copilul nostru și da, atunci când ne pregătim de diversificare sau când ne împiedicăm de tot felul de probleme în cursul diversificării ar trebui să ne uităm puțin la noi și să studiem cam care este relația noastră cu mâncarea pentru că noi le transmitem din sentimentele noastre legate de mâncare.

Noi am crescut cu Termină tot din farfurie! Mănâncă tot! Desert, doar dacă îți mănânci mazărea! și a fost o perioadă în care nici nu aveam la dispoziție tot ce se găsește acum în magazine și mâncam același lucru mai mult timp. Varietatea era foarte mică, plus reguli de genul  La masă nu vorbim!, poate și certuri la masă”, explica dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, în urmă cu ceva timp, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, potrivit dcmedical.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel