Cum atacă noul Coronavirus organismul. Efectele COVID-19: ”Nu știm de ce se întâmplă asta și cum”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Întreaga planetă se confruntă cu pandemia de coronavirus şi cu boala pe care o cauzează, COVID-19. Deşi pentru unii simptomele sunt uşoare, la nivel global au murit deja peste 30.000 de persoane. 

Cum atacă, însă, acest virus organismul şi de ce unele persoane mor? Iată răspunsurile specialiştilor. 

Perioada de incubaţie

Coronavirusul, numit oficial Sars-Cov-2, poate fi inhalat din particulele de aer, dar şi luat de pe diverse suprafeţe pe care le atingem cu mâna, iar apoi ducem mâna la faţă. 

Prima dată infectează celulele de pe gât, căi respiratorii şi plămâni şi le transformă în "fabrici de coronavirus", care împrăştie cantităţi uriaşe de virusuri pregătiţi să infecteze cât mai multe celule. În această fază a perioadei de incubaţiei, nu există simptome. Este o perioadă de cinci zile, spun cercetătorii, citaţi de BBC. 

Îmbolnăvire uşoară 

COVID-19 este o infecţie uşoară pentru 8 din 10 persoane, potrivit ultimelor statistici, iar simptomele de bază sunt febra şi tusea. Ar mai putea apărea dureri musculari, usturimi în gât şi dureri de cap, dar acestea nu se manifestă la toţi pacienţii. 

Febra este rezultatul luptei pe care o duce sistemul imunitar cu infecţia. Tusea generată de coronavirus este în general una seacă, cel mai probabil cauzată de iritarea celulelor infectate. Au fost înregistrate şi cazuri în care tusea a fost expectorantă, cu celule din plămâni ucise de coronavirus. Simptomele uşoare se tratează cu fluide, paracetamol şi odihnă, fără spitalizare. 

În cel mult o săptămână, cei mai mulţi reuşesc să învingă boala. 

Pacienţi în stare gravă 

Aşa cum spuneam de la început, la nivel global au murit peste 30.000 de persoane din cauza coronavirusului, iar alte zeci de mii sunt chiar în aceste momente în stare gravă. Asta se datorează, spun cercetătorii, din cauza supra-reacţiei pe care o are sistemul imunitar în lupta cu virusul. 

"Virusul declanşează o rupere a echilibrului în răspunsul sistemului imunitar, apare inflamarea celulelor. Din păcate, nu ştim încă de ce se întâmplă asta şi nici cum", a explicat dr. Nathalie MacDermott, de la Colegiul King din Londra. 

Astfel, apare pneumonia, prin inflamarea plămânilor, iar 2 din 10 pacienţi vor avea nevoie de un ventilator mecanic pentru a putea respira. 

Stare critică 

Potrivit studiilor, 6 la sută dintre pacienţii ajung în stare critică. La acest moment, corpul cedează iar şansele de deces sunt destul de mari. Presiunea sanguină are tendinţa să scadă vertiginos, motiv pentru care unele organe pot înceta să mai funcţioneze. Apare sindromul respirator acut, ceea ce înseamnă că pacientul nu mai primeşte destul de mult oxigen, iar rinichii nu mai curăţă sângele. 

"Virusul afectează atât de multe organe încât pacientul sucombează, nu mai rezistă", a explicat şi dr. Bharat Pankhania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel