Data publicării:

Ce drame i-au marcat viața Reginei-mamă Elena

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Regina-mamă Elena / Foto: Facebook - Familia Regala a Romaniei
Regina-mamă Elena / Foto: Facebook - Familia Regala a Romaniei

Viața Reginei-mamă Elena a fost marcată de drame. Printre acestea se numără și Al Doilea Război Mondial făcând-o să se confrunte cu multe situații limită.

Viața Reginei-mamă Elena a fost marcată de drame, atât familia regală a Greciei, cât și perioada tulbure pe care o traversa regalitatea în România, cât și Al Doilea Război Mondial făcând-o să se confrunte cu multe situații limită, scrie Mediafax. 

Născută la 2 mai 1896, ca principesă de Grecia și Danemarca, soția lui Carol al II-lea și mama regelui Mihai, Elena a crescut în țara natală și a fost educată în sistemul de învățământ britanic, la Seaford și Eastbourne. În 1913, vremurile încep să fie potrivnice familiei din care făcea parte. Bunicul său, George I, la capătul unei domnii de 50 de ani, este asasinat iar pe tron ajunge tatăl Elenei, Constantin.

Infirmieră în timpul războaielor balcanice

Elena și-a însoțit mama pe front, în timpul războaielor balcanice, în calitate de infirmieră. La izbucnirea Primului Război Mondial, atitudinea de neutralitate preferată de tatăl său este interpretată de forțele Antantei ca un gest de prietenie față de Puterile Centrale astfel că regele este obligat să abdice, tronul fiind preluat de cel de-al doilea fiu al acestuia, Alexandru. Cel de-al doilea fiu al regelui a fost preferat de Antantă pentru că primul moștenitor, George II-lea, ca fost militar în armata germană era văzut ca o persoană, de asemenea, favorabilă Puterilor Centrale. Elena îl îngijește pe tatăl său atins de boală și de depresie și preferă să locuiască în exil, în Elveția. Aici îl cunoaște, în 1920 pe Carol, prințul de România.

La 27 de ani, Carol tocmai se întorcea din călătoria în jurul lumii în care preferase să îl trimită Familia regală, după scandalul căsătoriei morganatice cu Ioana Valentina Maria Lambrino, în 1918. Acesteia, Carol îi scrie de la Lucerna: "Întorc o pagină nouă în cartea vieții mele", nota Constantin Argetoianu. Elena și surorile sale sunt invitate să călătorească în România cu trenul regal. Călătoria este făcută și la îndemnul tatălui său aflat în acel moment în exil care îi cere să arate lumii că regalitatea grecească este încă respectată în lume: "Vreau să te duci ca să vadă lumea că, deși eu sunt tratat ca un paria, copiii mei sunt bine văzuți". Călătoria în România o va întrerupe în momentul în care primește vești tragice de la Atena. Domnia lui Alexandru I, fratele Elenei, nu durează decât până în octombrie 1920, când moare în mod ciudat, după ce este atacat de o maimuță din grădinile palatului de vară de la Tatoi. În plin război cu trupele turce, tatăl Elenei este reinstaurat pe tronul Greciei în același an, dar problemele de sănătate și insuccesul campaniilor militare îi vor face să abdice pentru a doua oară, în 1922.

Carol și Elena se reîntâlnesc

Carol și Elena se reîntâlnesc după înmormântarea mamei reginei Maria, ducesa de Edinburgh. Este momentul în care Carol începe să se arate interesat de tânăra prințesă. "Mă simțeam atrasă de el și în timp eram sigură că m-aș fi putut îndrăgosti de el", este citată Elena în volumul editat de Simona Preda, în 2018, la editura Corint. Cei doi se căsătoresc la Atena, pe 10 martie 1921. Fiul lor, Mihai, cel care avea să fie ultimul rege al României s-a născut în luna octombrie a aceluiași an.
După a doua abdicare a tatălui său, Elena îl vizitează de mai multe ori în exil și primește vestea morții acestuia, în Sicilia, la Palermo. În 1925, Carol provoacă o nouă criză dinastică renunțând la succesiunea la tron pentru a rămâne alături de Elena Lupescu. Divorțul de prințesa Elena s-a pronunțat abia în 1928. "Am scăpat, în sfârșit, dintr-un coșmar", îi telegrafiază Elena mamei sale.

După numai doi ani, Carol revine în România pentru a prelua puterea. După ce i se refuză conferirea titlului de regină, Iuliu Maniu este citat dându-i Elenei următoarea explicație: "Alteța Voastră trebuie să înțeleagă faptul că regele este absolut convins că prezența dumneavoastră îl împedică să se concentreze asupra problemelor guvernării, că din cauza voastră țara este divizată, că dumneavoastră sunteți deja pe punctul de a deveni centrul opoziției fată de el". Din 1932 i se permite să îl vadă pe Mihai numai două luni pe an, dar numai cu aprobarea regelui Carol II. Se stabilește la Florența.

Carol II-lea rămâne la putere până în septembrie 1940, când este obligat să abdice.

 

În același an este invitată să revină în România în calitate de Regină-mamă. După mai puțin de un an România intră în al doilea război mondial de partea Germaniei. Trupele italo-germane înfrâng Grecia, iar George, fratele Elenei este nevoit să se exileze în Egipt. Elena îl însoțește pe Mihai la Berlin unde acesta discută chiar cu liderii trupelor care au ocupat țara mamei sale. În 1947, Mihai I este obligat să abdice, iar Elena părăsește din dou România. Trei decenii ale exilului le petrece la Florența. S-a mutat la Lausanne, alături de Regele Mihai, în 1980, trăind aici ultimii ani din viață. A murit la 28 noiembrie 1982.

Rămășițele pământești ale Reginei Elena, mama Regelui Mihai I al României, vor fi reînhumate la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, într-o ceremonie care va avea loc pe 19 octombrie.

Rămășițele pământești, la Curtea de Argeș

Astfel, la 71 de ani de la plecarea în exil și la 37 de ani de la decesul Reginei Elena, principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decis aducerea rămășițelor pământești ale bunicii sale la Curtea de Argeș.

"La 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorțat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu a și-a mai revăzut niciodată țara", se arată într-un text publicat pe blogul oficial al Familiei regale a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel