Ce demonstrează tentativa de asasinat asupra premierului Slovaciei. Cristian Pîrvulescu: Nu vorbim despre o conspiraţie politică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
REUTERS/Radovan Stoklasa
REUTERS/Radovan Stoklasa
Cristian Pîrvulescu, politolog, a vorbit despre tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico, premierul Slovaciei.

"Este adevărat că este un premier dintr-o țară NATO, dar tentativa de asasinat ne arată că nu are suficient de multă protecţie - echipa de protecţie nu a putut să îl protejeze. Nu cred că are o foarte mare importanţă. Este o ţară NATO, dar merge mai degrabă pe linia Ungariei. Asta ne arată că cei care promovează populismul creează o stare de emotivitate, care poate să ducă şi la situaţii dramatice precum cea la care asistăm, pentru că sunt absolut convins că nu vorbim despre o conspiraţie politică, ci despre o acțiune a unui individ care a considerat că acţionează în conformitate cu propria conştiinţa în condiţii dramatice", a spus Cristian Pîrvulescu, la Digi 24.

"Populiștii care l-au adus pe poziţia de prim-ministru pot explica"

Întrebat dacă, pe fondul unei antagonizări a societăţilor europene, am putea vedea astfel de incidente nefericite mai des, politologul a punctat:

"Pot exista. Acum, depinde foarte mult, în primul rând, de libertatea de circulaţie a armelor în statul respectiv. Pe de altă parte, acţiuni violenţe împotriva prim-miniștrilor sau a președinților au tot existat în ultima vreme, dar nu cu o asemenea forţă. Nu trebuie să uităm că există o circumstanță probabilă. Să nu uităm că, în urmă cu cinci ani, un jurnalist a fost asasinat împreună cu prietena sa şi foarte multă lume a considerat că Robert Fico este direct responsabil de acea situaţie, deşi niciodată nu s-a făcut această demonstraţie. La asta mă refeream mai devreme, când spuneam că genul de populişti care, în final, l-au adus din nou pe poziţia de prim-ministru este şi cel care poate, parţial, explica o astfel de situaţie. Noi încercam să explicăm, nu încercăm să o motivăm, să o acceptăm ca atare, dar trebuie să înţelegem de ce s-a întâmplat aşa ceva şi dacă aşa ceva se poate repeta în alte circumstanţe."

"Problema accesului la arme în Cehia şi Slovacia este controversată"

"Tensiunile există în toate societăţile, în momentul de față, dar eu cred că este o dovadă de neprofesionalism din partea gărzilor de corp, care nu şi-au luat toate măsurile de prevedere. Ştiţi că problema accesului la arme în Cehia şi Slovacia este una destul de controversată. Vă aduceţi aminte de atentatul care a avut loc în urmă cu câteva luni, în Republica Cehă..", a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Vezi și: Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat/ Imagini cu bărbatul reținut

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel