Ce bancnote vor dispărea din circulație în zona euro
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Bine de ştiut!  Dacă obişnuiţi să ţineţi sume în euro acasă și nu la bancă, e bine să verificați ce tipuri de bancnote aveți, pentru că două dintre ele vor deveni inutilizabile.

Este vorba de două bancnote euro care vor dispărea din circulație în curând, după ce s-a descoperit că sunt printre cele mai ușor de falsificat de infractorii specializați în astfel operațiuni. Aceste banconote au început să fie folosite din 1 ianuarie 2002 în toate țările UE.

Bancnotele euro din seria „Europa”

Potrivit siteului Băncii Centrale Europene, bancnotele din seria „Europa” au fost introduse treptat pe parcursul mai multor ani. Primele patru bancnote din această serie (bancnotele de 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR și 50 EUR) au fost puse în circulaţie în anii 2013, 2014, 2015 și, respectiv, 2017. Bancnotele de 100 EUR și 200 EUR au intrat în circulaţie la 28 mai 2019, seria „Europa” devenind astfel completă. BCE a decis să înceteze producerea bancnotei de 500 EUR, deși bancnota de 500 EUR din prima serie rămâne un mijloc legal de plată

Chiar dacă bancnota de 500 de euro nu e folosită pe scară largă ca instrument de piață, reprezintă o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație. Nu sunt tocmai clare scopurile în care e folosită, potrivit unui raport Europol privind utilizarea numerarului de către grupurile infracționale.

Ce se întâmplă cu bancnota de 500 de euro?

Bancnota de 500 de euro, utilizată de 337 de milioane de persoane, a fost scoasă din circulație în 4 mai 2016. Excepțiile în acest sens au fost Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria, care nu au renunțat la bancnotă „pentru a asigura o tranziție fără probleme și din motive logistice”. Totuși, în 2015 au fost în circulație 613,6 milioane de bancnote în valoare de peste 306 miliarde de euro. Urmează ca în 2024 să fie lansată o procedură europeană care va duce la elaborarea unei a treia serii de bancnote euro în câțiva ani. Pe lângă această bancnotă de 500 de euro, există posibilitatea să fie modificată și cea de 200 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel