Ce ar pierde România dacă Sorin Blejnar pleacă din funcția de șef ANAF
Presa a cerut demiterea lui Sorin Blejnar, cel care îl avea în subordine pe șeful Vămilor, Radu Mărginean, acuzat de luare de mită. Șeful ANAF a fost chemat la Palatul Victoria, în această după amiază, relansând speculațiile cu privire la o eventuală demitere.
Pe tot parcursul anului 2010, Blejnar a lansat promisiuni de reformă și a amenințat cu operațiuni de control care urmau să înceapă în ianuarie-februarie 2011.
Blejnar promitea restructurare la nivelul sectorului fiscal, cu dispariţia a peste 30% dintre cele 424 de administraţii financiare existente în teritoriu, urmând să existe şi disponibilizări la Garda Financiară, Vamă şi Trezorerie. "Probabil în ianuarie - februarie va începe procesul. Vor fi desfiinţate multe administraţii fiscale locale. Vor dispărea toate administraţiile financiare fără trezorerii. De asemenea, vom desfiinţa administraţiile care sunt foarte apropiate geografic ", a declarat Blejnar într-un interviu acordat ZF.
Preşedintele Fiscului, Sorin Blejnar, a declarat în octombrie 2010, agenţiei Mediafax că din 2011 este posibilă aplicarea, de către ANAF, a unor proceduri care permit stabilirea de obligaţii suplimentare de plată pentru firme chiar în lipsa evidenţelor fiscale sau contabile, prin reconstituirea veniturilor şi cheltuielilor, printre altele pe baza facturilor la utilităţi sau tranzacţiile bancare.
Cea mai mare acoperire mediatică a avut-o cu prilejul lansării proiectului ”Averile la control!”. ”Acţiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fi declanşate anul viitor pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogaţi care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor”, afirma şeful ANAF.
În luna noiembrie el discuta de aceeași obsesie a comasărilor/restructurărilor: ”În scurt timp, suntem în faza finală cu proiectul, vom face o comasare a acestor activităţi, a acestor structuri în aşa fel încât la începutul anului viitor, într-un judeţ să avem o singură structură a Ministerului Finanţelor, a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Nu vor mai avea personalitate juridică, serviciile de suport vor fi unificate, bazele de date informatice vor fi unificate, departamentele juridice vor fi unificate. De fapt, vom face din trei instituţii o singură instituţie”, spunea Blejnar.
Rămâne de văzut dacă România pierde șansa unor măsuri de reformă sau dacă Emil Boc profită și câștigă ceva timp, numind un nou șef la ANAF, care să aducă un lot proaspăt de promisiuni în domeniu, cu termen, firește, ianuarie 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News