• CCR, decizie cu purtarea măștii. Bogdan Chirieac: Guvernul trebuia să aibă grijă să respecte Legea Fundamentală
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia CCR de neconstituționalitate a purtării măștii în spațiile deschise.
Curtea Constituțională a României a invalidat, azi, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, care a modificat și completat Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În acest fel, obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, stipulată în ordonanța de urgență, a fost declarată neconstituțională.
Invitat telefonic la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia CCR-ului de neconstituționalitate a obligativității purtării măștii în spațiile deschise.
„Eu cred că judecătorii Curții Constituționale, că sunt câteva personalități acolo care chiar au scris Drept în această țară, cum e doamna Mona Pivniceru, au dreptate. Probabil că legea nu a fost dată într-o manieră constituțională. În același timp, în toată lumea s-a purtat mască și se poartă mască. Probabil că Guvernul, că înțeleg că e ordonanță de urgență, trebuia să aibă grijă să respecte, atunci când a dat OUG-ul, Constituția, Legea Fundamentală.
Mai departe, nu știu ce se va întâmpla cu cei care au primit amendă. Se anulează amenda? Ce se întâmplă? S-a ajuns la Curte prin faptul că un student a primit amendă, a sesizat instanța de neconstituționalitatea legii și așa a ajuns de la instanță la Curtea Constituțională. Așa s-a ajuns la sesizarea Curții.“, a punctat, la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac.
Ordonanța a fost dată în anul 2020
În ședința de marți Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.
Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.
Practic, Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News