Data publicării:

CCR dă cale liberă înlocuirii lui Daniel Morar de la DNA

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Un efect colateral deosebit de important al deciziei Curții Constituționale în cazul referendumului privește situația de la conducerea DNA.  Daniel Morar, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, este perceput în țară ca un executant al ordinelor lui Traian Băsescu, dar are o imagine foarte bună în străinătate, fiind asociat cu cele câteva dosare ale unor demnitari duse până la capăt.

Una dintre mizele rămânerii la Cotroceni a președintelui suspendat, Traian Băsescu, era menținerea actualei conduceri a Parchetului General și a DNA. Numiți politic în perioada în care Monica Macovei era ministru al Justiției, Codruța Kovesi și Daniel Morar au mandatele aproape de final. Mandatul lui Morar expiră în 12 august, iar procedura stabilită de Macovei prevede că ministrul Justiției propune un nou procuror șef, care trebuie validat de președinte.

Traian Băsescu ar fi blocat mai mult ca sigur orice schimbare, așa cum a făcut-o când s-a încercat numirea Noricăi Nicolai la Ministerul Justiției. Atunci a reproșat parlamentarului PNL activitatea din perioada comunistă, pe baza unei așa zise ”mape profesionale”.

Până la validarea sau invalidarea referendumului, președintele interimar, Crin Antonescu, are prerogativele constituționale de a numi procurorul șef al DNA, la propunerea lui Titus Corlățean, ministrul Justiției.

DNA este o instituție apropiată lui Traian Băsescu. Președintele suspendat a cunoscut operațiuni ale DNA, pe care le-a și anunțat public, înainte de a se produce, cea mai spectaculoasă fiind descinderea din vămi, ”prognozată” în timpul unui discurs ținut la Bruxelles. Presa favorabilă lui Traian Băsescu a fost frecvent alimentată cu stenograme din dosarele aflate în lucru la DNA. Mai multe anchete interne trebuie să stabilească modul în care apar scurgeri de informații din instituție.

Societatea civilă a criticat modul în care DNA face justiție televizată, convocând la sediul instituției personalități publice aflate în divergență cu Traian Băsescu, pentru a le distruge imaginea publică. De asemenea, s-a reproșat abuzul procedurii de arestare preventivă la care recurge DNA. În unele cazuri, cum ar fi cel al lui Gigi Becali, instanța a invalidat deciziile DNA. În altele, cum ar fi cel al lui Puiu Popoviciu, dosarele au rămas în așteptare cu lunile, după ce președintele Băsescu a intervenit public, luând apărarea miliardarului.

În 18 iulie, Codruţa Kovesi afirma că îl va delega pe Daniel Morar pe funcţia de procuror şef al DNA, dacă "nu apare niciun fel de propunere sau nu e numită altă persoană". Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, declara, în 19 iulie, că numirea procurorului şef al DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace, iar acum vremurile sunt "prea fierbinţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel