Cazul românilor arestați în Danemarca, după ce bebelușul lor a fost internat în spital. MAE, noi precizări
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cazul românilor arestați în Danemarca, după ce bebelușul lor a fost internat în spital. MAE, noi precizări / Foto: Pixabay, de RitaE
Cazul românilor arestați în Danemarca, după ce bebelușul lor a fost internat în spital. MAE, noi precizări / Foto: Pixabay, de RitaE
MAE a venit cu noi precizări în cazul românilor arestați în Danemarca după ce bebelușul lor a ajuns la spital.

Ministerul Afacerilor Externe din România a venit cu noi precizări în cazul celor doi românilor arestați în Danemarca fiind suspectați că și-au bătut copilul, după ce bebelușul lor a ajuns la spital.

Ca urmare a demersurilor întreprinse pe lângă autoritățile daneze, în regim de urgență, de către Ambasada României la Copenhaga, reprezentanții ambasadei i-au vizitat duminică pe părinții copilului, în centrele de detenție în care aceștia se află în prezent, transmite Mediafax.

În dialogul cu cei doi români, reprezentanții misiunii diplomatice s-au asigurat că aceștia își cunosc drepturile și le-au furnizat informații cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reținute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidențiat cetățenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere.

Românii au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenție, că au avut întâlniri cu avocații și că beneficiază de sprijinul lor.
Totodată, diplomații români i-au informat pe părinții minorului cu privire la starea de sănătate a acestuia și le-au confirmat faptul că sunt în dialog permanent cu membrii familiei extinse. Au subliniat, de asemenea, că autoritățile române competente acordă o atenție deosebită cazului, fiind sesizate și implicate și instituțiile statului român cu atribuții în materie de asistenţă şi protecție a minorilor.

Bebelușul a fost înscris în registrele de stare civilă române

În contextul vizitelor, reprezentanții ambasadei au inițiat demersurile legale necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez al minorului în registrele de stare civilă române, demers finalizat prin emiterea, la data de 6 februarie 2022 a certificatului de naștere românesc.

MAE precizează că, potrivit normelor legale ale statului de reședință, autoritățile locale competente au demarat o anchetă socială, instituind, la data de 31 ianuarie 2021, măsura de plasament temporar asupra minorului. În context, reprezentanții ambasadei au stabilit contactul cu un reprezentant al municipalității daneze, autoritate responsabilă de acordarea de sprijin special copiilor și familiilor acestora, conform prevederilor legislației daneze, și au solicitat sprijinul autorităților daneze în vederea obținerii acordului privind vizitarea minorului la spital.
MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autoritățile daneze, cu părinții minorului și cu avocații desemnați ai acestora și acordă protecția și asistența consulară cetățenilor români conform competențelor, cu respectarea normelor legale.

Ce scrie presa olandeză despre acest caz

Presa olandeză scrie că bebelușul de 5 săptămâni, născut în a doua zi de Crăciun, a fost internat lunea trecută și apoi transferat la Spitalul Universitar Odense, unde medicii au fost de părere că viața i-a fost pusă în pericol, deoarece avea mai multe răni, inclusiv. Cuplul, de 25 și 27 de ani, a negat că și-ar fi expus copilul la violență și a cerut ajutor.

Potrivit unei sesizări pe pagina Facebook „Voluntari în Europa”, cuplul locuia în Danemarca de 2 ani, dar fericirea s-a transformat în coșmar pe 31 ianuarie 2022, când după multe apeluri telefonice ale mămicii disperate, cauzate de plânsetele copilului și ignorării din partea moașei care susținea că „așa plâng bebelușii”, copilul a ajuns la spital, iar medicii după ce au pus diagnosticul de hemoragie craniană, au anunțat poliția pentru a stabili dacă copilul s-a născut cu ceva probleme sau s-a întâmplat ceva pe parcurs.

Unchiul bebelușului, împreună cu logodnica sa, au încercat să afle informații despre starea de sănătate a nou-născutului, însă s-au izbit de tăcerea instituțiilor daneze, se arată pe pagina Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel