Data publicării:

Caz unic în România: 1 euro, salariul cerut de un manager

Autor: ana | Categorie: Economie
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Urmând modelul conducătorilor americani, un manager privat al unei companii de stat cu probleme financiare a cerut să fie plătit cu 1 euro, până va avea rezultate.

Octavian Bădescu, manager al Prioripost de trei luni și cu o experienţă de zece ani la cârma mai multor firme de curierat, intenționează să transforme radical serviciul de curierat rapid al Poștei, mizând, totodată, pe brandul companiei, reţeaua mare de unităţi, pe fidelitatea angajaţilor, dar și pe ascesiunea comerţului online.

Surprinzător, deși are un salariu de 4.000 de euro și nefiind un adept al salariilor mici în general, Octavian Bădescu a solicitat  Consiliului de Administrație al Poștei Române să fie plătit cu 1 euro pe lună, parte fixă, urmând ca restul de 3.999 euro să devină parte variabilă, scrie evz.ro.

"Am solicitat ca partea fixă din remuneraţia mea să devină tot variabilă, dependentă de atingerea ţintelor din planul de management. Prin urmare, mă aştept ca la final de an să fiu remunerat cu suma respectivă, rezultat al muncii depuse", a precizat Bădescu.

Poșta Română poate fi redresată, spune Bădescu

Motivul unei astfel de decizii este dat de contextul tulbure prin care trece organizaţia şi trebuie interpretat în sensul de putere a exemplului, "în momentul în care eşti nevoit să ceri echipei sacrificii", în condițiile în care Prioripost are o cotă de piață de 2-3%, spre deosebire din cele din străinătate din același domeniu care au o cotă de piață de minimum 15-25%.

Cu toate acestea, noul manager este optimist: "Am demarat câteva proiecte pilot pe zona de e-commerce şi am luat unele măsuri minime de eficientizare, ce vor conduce la profit din acest an. Poşta nu e imposibil de redresat", crede Bădescu, asta în contextul în care niciun investitor nu s-a arătat interesat de companie.

În perioada următoare, Octavian Bădescu, pentru a-și putea recupera salariul integral, va trebui să concedieze 3.650 de angajați, să aducă compania pe profit, să o modernizeze și să o facă să reziste concurenței firmelor rivale de pe piață, scrie sursa citată.

Puterea exemplului

"La fel au procedat și un ministru din Canada, în timpul celui de-al 2-lea Război Mondial, guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger, în perioada în care statul respectiv avea probleme, primarul New York-ului, Michael Bloomberg. În zona corporatistă, îi amintim pe Lee Iacocca de la Chrysler, pe Steve Jobs, pe Mitt Romney sau pe CEO-ul Oracle", a mai povestit Octavian Bădescu, fondatorul Sameday Courier, care, la finalul anului 2012, a înregistrat o cifră de afaceri de 5 milioane lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel