Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Caz Săpoca. Renate Weber: Vă rog să mă credeţi! Săpoca era în plan

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
Renate Weber
Renate Weber

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat că instituţia pe care o conduce intenţionează să realizeze o investigaţie mai amplă pornind de la cazul Săpoca.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat miercuri că instituţia pe care o conduce intenţionează să realizeze o investigaţie mai amplă pornind de la cazul Săpoca, analizând chestiuni precum personalul insuficient în astfel de unităţi medicale, pregătirea acestuia, dar şi existenţa persoanelor specializate pentru intervenţii rapide.

"Drama de la Săpoca nu doar că scoate la lumină chestiuni delicate, ci ne arată o chestiune de sistem. Noi facem vizite. Nu doar în închisori, în centrele de detenţie ale Poliţiei, ci şi în azile de bătrâni, în spitale de psihiatrie, în centre pentru consumatorii de droguri. Şi, de fiecare dată, vă rog să mă credeţi că avem un număr de recomandări pe care îl facem. Săpoca era oricum şi în planul de a fi revizitat anul acesta, dar, plecând de la ceea ce s-a întâmplat la Săpoca, noi vrem să facem o investigaţie un pic mai amplă. Nu e vorba aici numai de faptul că un spital este cu un personal insuficient. Ci e vorba şi ce fel de personal avem acolo. În general, din câte ştiu eu, inclusiv de când lucram în societatea civilă, acolo unde omul este lipsit de libertate, el este în mâna celorlalţi şi este extraordinar de vulnerabil", a precizat Weber, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vizite inopinate 

Ea a menţionat că reprezentanţii Avocatului Poporului au efectuat o serie de vizite inopinate de-a lungul timpului în astfel de instituţii, echipele având o componenţă complexă: jurişti, psihologi, medici, reprezentanţi ai societăţii civile.

"Pe de altă parte, (..) şi o să vrem să vedem şi ce face Ministerul Sănătăţii în acest sens, e vorba şi de personalul pe care îl ai acolo, pentru că atunci când ai doar 65% din personalul de care ar avea nevoie o unitate, avem o problemă. Pe de altă parte, cum anume ne îngrijim de siguranţa pacienţilor şi de siguranţa personalului? Adică ar trebui să existe inclusiv un personal specializat în sensul acesta al unei intervenţii rapide, pentru că cine este pe post de asistent nu întotdeauna poate sau are capacitate - sau nu poţi să faci angajări numai pe criteriul acesta - să şi apere în acelaşi timp. Deci sunt lucruri mai multe pe care vrem să le vedem, în plus faţă de ceea ce noi am constatat de-a lungul timpului", a spus Renate Weber.

În noaptea de 17 spre 18 august, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, un bărbat de 38 de ani internat cu sevraj etilic a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. Şi-au pierdut viaţa cinci pacienţi şi alţi opt au fost răniţi, aceştia fiind transferaţi în unităţi medicale din Bucureşti. Pe 26 august, numărul persoanelor decedate a crescut la şase, după ce una dintre victimele agresiunii, internată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a încetat din viaţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel