Data publicării:

Caz rar de deces: Un american a murit din cauza infecției cu o amibă mâncătoare de creier, molipsită după ce și-a spălat nasul cu apa de la robinet

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Un rezident din Florida a murit după ce s-a infectat cu o amibă rară care mănâncă creierul, spun oficialii.  

Alegeri prezidentiale 2024

Experții în sănătate din Charlotte County, din sud-vestul Floridei, spun că victima a fost probabil infectată după ce și-a clătit sinusurile nazale cu apă de la robinet, scrie BBC.

Naegleria fowleri infectează creierul prin nas. Infecțiile sunt aproape întotdeauna fatale, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

În data de 23 februarie, Departamentul de Sănătate din Florida a declarat că un pacient a fost infectat „posibil ca urmare a practicilor de clătire a sinusurilor” folosind apă de la robinet.

Joi, un purtător de cuvânt al agenției de sănătate de stat a confirmat că pacientul a murit.

Oficialii din mai multe agenții guvernamentale „continuă să investigheze modul în care a apărut această infecție”, a declarat purtătorul de cuvânt, Jae Williams.

El a adăugat că oficialii „colaborează cu utilitățile publice locale pentru a identifica eventualele legături și pentru a lua măsurile corective necesare”.

Amiba trăiește de obicei în apă dulce caldă, cum ar fi piscine, lacuri și iazuri.

Poate duce la o infecție severă dacă intră pe nas, dar în mod normal este sigur dacă intră pe gură, deoarece acidul stomacal ucide microorganismul unicelular.

Persoanele care sunt infectate contractă o boală numită meningoencefalită amibiană primară.

Simptomele includ dureri de cap, febră, greață, vărsături, dezorientare, gât înțepenit, pierderea echilibrului, convulsii și/sau halucinații.

Potrivit CDC, aproximativ trei americani se infectează în fiecare an, adesea cu consecințe mortale.

Între 1962 și 2021, doar patru dintre cele 154 de persoane infectate din SUA au supraviețuit.

Datele CDC sugerează că infecția în lunile de iarnă este incredibil de rară.

Oficialii avertizează că, pentru a evita infecțiile, oamenii nu ar trebui să-și clătească căile nazale cu apă de la robinet netratată.

Apa sterilă sau distilată sunt opțiunile preferate. Apa de la robinet poate fi folosită și dacă este fiartă timp de cel puțin un minut și răcită înainte de utilizare.

Oamenii sunt, de asemenea, sfătuiți să evite să ia apă în nas în timpul scăldatului în piscine, când fac baie sau în duș.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel