Data publicării:

Câți români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Parascheva

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Câți români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Parascheva / sursa foto: Agerpres
Câți români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Parascheva / sursa foto: Agerpres

Un număr de 43.261 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai întâlnit prenume feminin fiind Paraschiva - peste 35.000, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit MAI, sunt 39.649 de persoane de sex feminin şi 3.412 de sex masculin care îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie.

În ceea ce priveşte prenumele feminine, situaţia este următoarea: - Chiva - 427; - Chivuţa - 567; - Pachiţa - 411; - Parasca - 1.135; - Parascheva - 1.884; - Paraschieva - 45; - Paraschiva - 35.046; - Paraschivuţa - 2; - Paraschiţa - 77; - Parastiţa - 8; - Vuţa - 47.

În ceea ce priveşte prenumele masculine, MAI furnizează următoarea statistică: - Chivu - 226; - Chivuţă - 2; - Paraschiv - 3.061; - Paraschivu - 12; - Paraschiţă - 6; - Petcu - 105.

Citește și - Mii de pelerini la procesiunea Calea Sfinţilor, în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul Iaşiului - Video

 

Câteva mii de credincioşi au sosit, duminică seara, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a lua parte la pelerinajul Calea Sfinţilor, procesiune în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul Iaşiului.

În procesiune a fost purtată şi racla cu moaştele Sf. Paisie- un sfânt născut în urmă cu 300 de ani, în Ucraina, care a fost adusă vineri seara la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de la Mănăstirea Neamţ.

Clericilor îmbrăcaţi în veşminte liturgice veniţi din toate lăcaşele de cult ale Arhiepiscopiei Iaşilor li s-au alăturat studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi călugăriţe din mănăstirile Moldovei. Din procesiunea care a avut loc pe străzile centrale ale municipiului Iaşi au făcut parte şi IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Cele două racle au fost depuse în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană pentru ca pelerinii să se poată închina la ele.

Vezi video aici!

Rugăciune puternică

'Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.'

Tradiții și obiceiuri laice de Sfânta Parascheva

În gospodăriile de la țară, oamenii aprind focuri cu scopul de a îndepărta spiritele rele. De asemenea, ciobanii consideră că iarna care vine va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite sau urmează o iarnă blândă dacă acestea stau răsfirate.

Dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, anotimpul de iarnă va veni mai repede. În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. O altă tradiție spune că gospodarii să facă pregătiri și să își cumpere cojoace pentru sezonul rece.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, se mai spune în popor că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, 14 octombrie, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel