Data actualizării:
Data publicării:

Catedrala Notre-Dame, sistem inedit pentru stingerea incendiilor. Jost: ”O premieră într-o catedrală din Franța”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Catedrala Notre-Dame din Paris va fi dotată cu un sistem inedit de stingere a incendiilor. Capodopera gotică va putea primi 14 milioane de vizitatori, după deschiderea care este anunțată pentru finalul anului 2024.

Catedrala Notre-Dame din Paris, afectată de un incendiu puternic în aprilie 2019, va fi dotată cu un sistem inedit de stingere a incendiilor, au anunțat autoritățile franceze, relatează AFP, citat de Agerpres.

”Au fost luate toate măsurile de precauție pentru a regândi complet împotriva incendiilor” la Notre-Dame, care urmează să se deschidă publicului pe 8 decembrie 2024, a declarat Philippe Jost, care conduce instituția publică responsabilă de proiectul de reconstrucție. 

Catedrala ar putea primi 14 milioane de vizitatori” anual după redeschidere, de două ori mai mult decât înainte de incendiu, a subliniat Philippe Jost în fața Comisiei pentru Afaceri Culturale a Adunării Naționale.

Noul sistem de stingere a incendiilor include un ”dispozitiv de aburire, aflat în prezent în pod și în turlă - pentru a înăbuși orice posibilă izbucnire a unui incendiu - o premieră într-o catedrală din Franța”, a precizat el.

Lucrările vor ”continua și în timpul Jocurilor Olimpice” de la Paris, în vara anului 2024, dar accesul publicului la cele trei portaluri ale catedralei și la principala stradă adiacentă va fi ”asigurat” în coordonare cu Prefectura.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat recent că îl va invita pe Papa Francisc să asiste la ceremonia de redeschidere pentru public a Catedralei Notre-Dame din Paris, prevăzută să se desfășoare exact peste un an, în data de 8 decembrie 2024.

De asemenea, președintele Franței a dezvăluit că vor fi realizate vitralii contemporane pentru a aduce ”marca secolului al XXI-lea” la Notre-Dame din Paris înainte de redeschiderea programată a catedralei, devastată de un incendiu în 2019.

Incendiu devastator, în direct 

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu devastator a distrus catedrala pariziană, a cărei fleșă, concepută de arhitectul din secolul al XIX-lea Eugene Viollet-le-Duc, s-a prăbușit sub privirile îngrozite ale parizienilor și turiștilor. Imaginile cu flăcările care au cuprins celebra catedrală au fost difuzate în direct de numeroase televiziuni.

Imaginile cu capodopera gotică în flăcări a stârnit un val de emoție globală, foarte multă lume donând pentru refacerea Catedralei Notre-Dame, obiectiv care atrăgea 12 milioane de vizitatori, în medie, în fiecare an, conform Agerpres.

Citește și: Incendiul de la Notre-Dame din Paris a scos la iveală o surpriză majoră ascunsă în arhitectura sa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel