Data publicării:

Cătălin Predoiu: Cheia succesului în integrarea deplină a României în Schengen

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Demersurile pentru integrarea deplină a României în spaţiul Schengen vor continua şi în acest an, cheia succesului fiind continuarea obţinerii de rezultate pe linia combaterii migraţiei ilegale şi a protecţiei frontierei, a susţinut joi, la Bruxelles, ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte dosarul Schengen, anul trecut a adus, la finalul lunii decembrie, o decizie a Consiliului (aderarea la Schengen cu frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024, n.red.) la care s-a muncit foarte mult în prealabil, de către mai multe instituţii, evident Ministerul de Interne fiind vârful de lance al acestui efort, dar vreau să subliniez că a fost un efort colectiv şi al Ministerului Afacerilor Externe, şi al Guvernului, şi al Preşedinţiei şi al altor instituţii care au contribuit la acest rezultat.

Ştiu că nu este finalul acestui proces, îl vom continua şi în acest an, cheia succesului fiind aplicarea în foarte bune condiţii a deciziei de anul trecut a Consiliului, adică să continuăm să obţinem rezultate pe linia combaterii migraţiei ilegale şi a protecţiei frontierei, a declarat pentru Agerpres ministrul de interne Cătălin Predoiu, înaintea reuniunii organizate joi la Palatul Egmont din Bruxelles de preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Potrivit acestuia, un rol important îl vor avea cooperarea poliţienească şi o cooperare, un dialog foarte bun cu autorităţile austriece, cu ministrul de interne austriac, ministrul de interne bulgar şi Comisia Europeană şi, de asemenea va fi implicată preşedinţia Consiliului UE.

Am schimbat câteva vorbe pe acest subiect şi ieri, în marja conferinţei privind combaterea traficului de droguri, dar sigur că abordarea mai structurată a acestui dosar va continua, a adăugat acesta. Principalele subiecte ale reuniunii sunt migraţia, combaterea traficului de droguri, dezinformarea şi situaţia cetăţenilor ucraineni ajunşi în Uniunea Europeană după ce au fost nevoiţi să plece din ţara lor din cauza agresiunii neprovocate şi nejustificate lansate de Rusia împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022.

Sunt foarte bucuros să particip la această primă reuniune în acest format a preşedinţiei belgiene a Consiliului UE. Este o reuniune informală, dar cu o agendă importantă. Migraţia şi combaterea traficului de droguri sunt provocări serioase pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene şi succesul în abordarea acestor provocări poate fi obţinut prin cooperarea integrată între statele membre, iar în fiecare stat membru prin cooperarea între instituţiile cu atribuţii în combatere a migraţiei şi a traficului de droguri. După cum ştiţi, anul trecut le-am cerut tuturor structurilor ministerului să se angajeze serios în protecţia frontierelor şi în combaterea migraţiei ilegale, a spus Predoiu.

Referitor la combaterea traficului de droguri, el a ţinut să remarce că un pas important a fost crearea la nivelul CSAT a unui grup de lucru interinstituţional menit să elaboreze un plan integrat de abordare a combaterii traficului de acest fel, combinarea eforturilor mai multor instituţii fiind esenţială în obţinerea de rezultate majore.

În acelaşi timp, să ştiţi că în acest an ne vom concentra şi pe integrarea eforturilor noastre naţionale. Cu eforturile partenerilor din Uniunea Europeană şi nu numai vom concentra aceste măsuri în toate direcţiile, inclusiv în abordarea mult, mult mai energică şi mai structurată, a traficului de droguri prin porturi, în special portul Constanţa.

Şi ieri s-a discutat despre această vulnerabilitate a tuturor ţărilor membre al Uniunii Europene, pe care o reprezintă traficul de droguri prin porturile statelor membre ale Uniunii Europene, a continuat ministrul român. Acest trafic de droguri se desfăşoară structurat de către grupări internaţionale de crimă organizată care inundă în fiecare an ţările membre UE cu mari cantităţi de droguri.

Mijloacele prin care penetrează aceste porturi sunt în principal corupţia, traficul de influenţă, deci este nevoie de un efort pe multe direcţii pentru a opri acest trafic de droguri şi noi intenţionăm să continuăm şi în acest an, a insistat Cătălin Predoiu.

În prima parte a zilei va avea loc o discuţie strategică despre migraţie, după ce în urmă cu câteva săptămâni s-a ajuns la un acord politic asupra Pactului european privind migraţia şi azilul. Situaţia din teren rămâne îngrijorătoare, cu un număr ridicat de cereri de azil, rate de returnare prea mici şi o politică privind migraţia ce trebuie să fie pusă în practică cu respectarea actualului cadru legislativ.

Comisia Europeană va prezenta o actualizare a situaţiei migraţiei în UE şi a principalelor rute de migraţie, după care preşedinţia belgiană a Consiliului UE, în cooperare cu Comisia, va prezenta punctele de vedere referitoare la acordul convenit în decembrie asupra sistemului UE privind migraţia şi azilul.

În timpul prânzului de lucru, miniştrii vor aborda chestiunea dezinformării şi pe cea a utilizării inteligenţei artificiale de către grupurile infracţionale. Participanţii vor discuta după-amiază despre răspunsul cuprinzător la infracţiunile cu droguri, pornind de la Strategia UE privind drogurile şi planul de acţiune aferent pentru 2021-2025 şi de la Strategia UE de combatere a criminalităţii organizate pentru 2021-2025. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel