Data publicării:

Cătălin Drulă: Datoria publică a ajuns la 51,1%. Într-o astfel de situaţie, legea prevede îngheţarea cheltuielilor salariale

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susține că datoria publică a ajuns la 51,1%, iar într-o astfel de situaţie, legea prevede îngheţarea cheltuielilor salariale.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, acuză Ministerul Finanţelor de încălcarea legii responsabilităţii fiscal bugetar pentru că a publicat cu trei luni întârziere raportul semestrial privind finanţele României, transmite Agerpres. În plus, Drulă a declarat că datoria publică a ajuns la 51,1% şi că, într-o astfel de situaţie, legea prevede îngheţarea cheltuielilor salariale şi prezentarea în cel mai scurt timp a unui program de reducere a cheltuielilor.

"Ce spune acolo? Că datoria publică a ajuns la 51,1% din PIB. Ce spune legea responsabilităţii fiscal bugetare? Că în acest moment ar trebui îngheţate cheltuielile salariale şi prezentat, în cel mai scurt timp, Parlamentului un program de reducere a cheltuielilor şi să se vină cu o lege care să îl şi implementeze",  a spus Cătălin Drulă la B1 Tv.

Întrebat dacă sunt justificate solicitările de creşteri salariale din această perioadă, Drulă a răspuns că acest lucru "depinde de la caz la caz".

"Eu sunt un fan al reformelor, ceea ce înseamnă că unii oameni merită mai mulţi bani (...) În instituţiile publice sunt nişte oameni extraordinari şi cu suflet mare, care ţin în spate acest stat şi care nu câştigă pe cât ar trebui. Dar este plin şi de loaze şi de toţi oamenii aduşi de partid, care fac un rău economiei româneşti, pentru că lipsesc acei oameni din economia privată, unde ar putea să contribuie", a afirmat Drulă.

Drulă: Este un rău extraordinar de mare făcut pe final de an



Drulă a mai susţinut că bugetul a fost unul "mincinos", "cheltuielile au crescut fără număr" şi că "nu există nicio intenţie din reformă". În acest sens a adăugat că "pensiile speciale sunt bine mersi la locul lor" şi că există "cazuri de risipă bugetară", precum achiziţiile de maşini sau sinecuri de 10.000-12.000 de euro pe lună.

"Este un rău extraordinar de mare făcut pe final de an, despre care se vorbeşte puţin. S-a dat o ordonanţă de stopare a plăţilor, nu a cheltuielilor. Atenţie, pentru că e o diferenţă foarte mare. O cheltuială este dacă nu mai cumpăr ceva. O plată este dacă am cumpărat, dar las datorie şi nu am plătit. Primăriile sunt puse să nu plătească datorii deja făcute. Este o disperare între primari. Se pregăteşte să o rezolve domnul Ciolacu. Pixul a devenit instrumentul suprem. Banii se dau discreţionar. Este primul an de după revoluţie în care nu se face rectificare bugetară şi când acest fond de rezervă, care avea iniţial o dimensiune de câteva sute de milioane de lei, pentru urgenţă, a ajuns la peste 10 miliarde. Sunt peste o sută de alocări. Acest fel de a guverna a dus economia în groapă", a spus el.

Drulă a mai spus că a discutat cu un primar USR care i-ar fi spus că e "forţat să facă un excedent de 500 de milioane de lei" pe ultimele două luni ale anului. Din aceşti bani, 100 de milioane de lei ar fi reprezentat plata unor lucrări de renovare pentru şcoli şi 100 de milioane de lei erau pentru străzi.

"E un blocaj generalizat prin ţară. Primarii aşteaptă ca nişte guguştiuci, cu ciocul deschis, să le picure acolo Marcel Ciolacu câte un bănuţ şi toată lumea crede, magic, că se rezolvă lucrurile după 1 ianuarie", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel