Cât vor costa benzina și motorina de la 1 ianuarie 2023, după ce Guvernul a renunțat la compensarea cu 50 de bani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Guvernul a suspendat măsura de compensare a carburanților cu 50 de bani.

Ieri, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va renunța la compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți începând cu 1 ianuarie 2023:

"Trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona. În schimb, este doar o măsură de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să fim pregătiţi să o aplicăm din nou", a mai spus Nicolae Ciucă (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Dacia a întrecut Skoda la vânzările de autoturisme din Europa, în luna noiembrie

Cât vor costa benzina și motorina începând cu 1 ianuarie 2023

În prezent, un litru de benzină ajunge, în medie, la valoarea de șase lei, iar un litru de motorină la 7,2 lei. Prin urmare, după ce măsura Guvernului va fi suspendată, prețurile carburanților vor fi, în cazul benzinei de aproximativ 6,5 lei, iar în cazul motorinei de aproximativ 7,7 lei.

Drept urmare, pentru un plin de 50 de litri, un român va scoate din buzunar cu 25 de lei mai mult decât până acum. Totuși, această creștere va fi compensată parțial prin scăderea accizelor care, în cazul benzinei va fi de 24 de bani, iar în cazul motorinei de aproape 22 de bani., conform Biz Brașov.

CITEȘTE ȘI     -    Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 7%, în primele 11 luni. Mărcile preferate de români

Peste 10.000 de mașini electrice au fost înmatriculate în 2022

Amintim totuși că, în 2022, peste 10.000 de mașini electrice au fost înmatriculate în România. Cifrele au fost publicate în studiul „Indexul de e-mobilitate” și, conform acestora, volumul vehiculelor electrice înmatriculate în 2022 depășește suma vehiculelor înmatriculate în 2020 și 2021, 9.930.

„Sfârșitul lui 2022 vine cu o confirmare a tendinței observate pe parcursul ultimilor ani, aceea că vehiculele electrice sunt la mare căutare. Ne bucurăm să vedem că tot mai mulți români se îndreptă spre e-mobilitate și credem că trendul se va menține pe creștere, cu luni mai bune și mai puțin bune, în funcție de schimbările survenite în piață (...)”, au spus reprezentanţii Lektri pentru bursa.ro (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel