Căsătoria prinţului William, la 66 de ani de la cea a lui Hitler, într-o catedrală cu ghinion
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
nunta
nunta

Presa străină abundă de statistici, care mai de care mai ciudate. Astfel, căsătoria  prinţului William cu Kate Middleton,  are loc la exact 66 de ani de la cea lui Hitler cu Eva Braun, într-un buncăr din Berlin. De asemenea,  nunta regală este celebrată la catedrala Westminster, unde au fost oficiate trei dintre dintre cele mai recente căsătorii regale încheiate cu un divorţ.

Editorii de la independent.co.uk. au postat pe site-ul cotidianului britanic mai multe fapte insolite legate de eveniment.

Astfel, la această dată, în urmă cu 66 de ani, Adolf Hitler s-a căsătorit cu Eva Braun, într-un buncăr din Berlin.

Prinţesa Patricia of Connaught s-a căsătorit cu Alexander Ramsay la Westminster în 1919, însă, înainte de ei, trebuie să se meargă foarte departe înapoi pe firul istoriei, până în 1382, când Richard al II-lea s-a căsătorit cu Anne de Boemia, pentru a găsi un exemplu comparabil - şi nu a fost deloc un precedent fericit: Anne a murit fără să fi dat naştere vreunui copil, 12 ani mai târziu, iar Richard al II-lea a fost asasinat în anul 1400.

Prima nuntă regală celebrată la catedrala Westminster a fost cea dintre Henry I cu Matilda a Scoţiei, pe 11 noiembrie 1100. Printre alte celebrităţi care nu vor fi prezente la ceremonie se numără cântăreaţa Lily Allen, foştii premieri britanici Tony Blair şi Gordon Brown, regele Cambodgiei, căpitalul naţionalei de rugby a Irlandei Brian O'Driscoll şi prinţul moştenitor al Bahrainului.

Prinţul William va avea un cavaler de onoare şi l-a ales pe fratele său pentru acest rol. Prinţul Harry a promis că îl va tachina pe fratele său şi va spune "câteva poveşti" picante despre el, dar va fi nevoit să se cenzureze. "Cred că bunica va fi acolo, aşa că va trebui să fiu selectiv", a declarat Harry.

Agenţii caselor de pariuri britanice afirmă că sunt 25-1 şanse ca prinţul Harry să fie prea beat pentru a putea să ducă cu bine la capăt acel discurs.

Se pare însă că prinţul Harry are şanse mari să nu urmeze exemplul lui Harthacnut, regele anglo-saxon care i-a urmat la tron lui Eduard Confesorul. El a murit tânăr, în 1042, după ce a băut prea mult la o nuntă organizată la Lambeth, un district din sudul Londrei.

Casele de pariuri britanice abundă, de altfel, în tot felul de pariuri legate de nunta regală:

Regina va purta o pălărie galbenă (şanse de 5 la 4), cineva va scăpa pe jos verigheta regală (şanse de 4 la 1), cântecul "You're Beautiful" interpretat de James Blunt va fi piesa care va deschide balul de vineri seară (şanse de 5 la 1), ducele de Edinburgh va fi surprins de camerele de filmat dormind în timpul ceremoniei religioase (şanse de 8 la 1), mireasa va rosti greşit numele mirelui în timpul jurămintelor de fidelitate (şanse de 20 la 1), Sarah Ferguson va prinde buchetul miresei (şanse de 20 la 1), prinţul William va fi părăsit de mireasă la altar (şanse de 100 la 1). Pariurile pentru "Kate va purta tiara rusească a reginei" au fost suspendate, după ce un parior profesionist din Berkshire a pariat 6.000 de lire sterline pe această posibilitate, în momentul în care şansele erau de 12 la 1.

"Jumătăţile" cuplului regal au participat la petreceri ale burlacilor în urmă cu o lună şi au reuşit ca aceste evenimente să îşi păstreze caracterul privat aproape în întregime. Chiar şi tabloidul britanic The Sun - care a vehiculat într-o vreme informaţia potrivit căreia petrecerea burlacilor organizată în comitatul Devon pentru prinţul William ar fi fost una la care s-a consumat mult alcool - a recunoscut, în cele din urmă, că ambele evenimente au fost "relativ cuminţi".

Nu toate petrecerile regale care au precedat nunţile regale britanice au decurs însă la fel de liniştit. Astfel, cu două zile înainte ca regina Elizabeth a II-a să se căsătorească, în 1947, părinţii ei au organizat un bal la palatul Buckingham, care, la un moment dat, părea să se transforme într-un dezastru. Regele George al VI-lea conducea cordonul de invitaţi care dansau conga prin apartamentele palatului, când un rajah indian s-a îmbătat prea tare şi l-a atacat pe ducele de Devonshire.

Invitaţii la recepţia regală de vineri seară vor bea şampanie Pol Roger şi vin alb Chapel Down.

Băuturile preferate ale viitoarei mirese sunt Jack Daniels şi "Crack Baby", un cocktail pe bază de votca vândut în Boujis, un club de noapte din Londra.

Nu toate nunţile regale din trecut au fost austere. Astfel, când prinţul Arthur, fratele mai mare al viitorului rege Henry al VIII-lea, s-a căsătorit cu Catherine of Aragon, în 1501, mirele şi mireasa au purtat amândoi costume cu fir de aur, iar petrecerile - inclusiv baluri mascate şi banchetele - au durat două săptămâni.

Arthur a murit înainte de a urca pe tron, iar recordul de căsătorii deţinut de fratele său Henry, care a început cu văduva fratelui său, a părut un act de sfidare. Aceste detalii ar putea să explice tendinţa - manifestată în ultimele trei secole - monarhilor britanici de a se căsători în intimitate, în capele regale. Monarhii europeni nu par a avea însă astfel de reticenţe. Atunci când Henry al IV-lea, rege al Franţei, s-a căsătorit cu Marie de Medici la Florenţa, în 1600, extravaganţa banchetului de nuntă a intrat în legendă. Bernardo Buontalenti, sculptor şi arhitect, a fost angajat pentru a organiza ceremonia, care a inclus o impresionantă slujbă religioasă şi un banchet cu 50 de feluri de mâncare la Palazzo Vecchio, unde oaspeţii au gustat şerbet cu lapte şi miere, iar în şerveţelele lor de masă au fost înfăşurate păsări cântătoare vii. Această nuntă celebră din familia Medici nu trebuie însă confundată cu extravaganta ceremonie din 1589, pictată şi de Rubens într-un tablou, când Fernando de Medici s-a căsătorit cu Christina of Lorraine. Invitaţii s-au distrat participând la false bătălii navale în Palazzo Pitti din Veneţia, inundat special pentru acest eveniment.

Dacă mireasa de vineri va deveni ulterior regină, ea va fi cea de-a şasea regină din istoria monarhiei britanice care va purta numele de Catherine. Predecesoarele ei s-au numit, cu mici diferenţe de ortografie, Catherine of Valois, Catherine of Aragon, Kathryn Howard, Katherine Parr şi Catherine of Braganza. Kate Middleton va fi, totodată, prima regină britanică posesoare a unei diplome universitare.

Costurile de transport şi securitate pentru ceremonia de vineri vor fi acoperite de UK Treasury, cifra avansată fiind de circa 20 de milioane de lire sterline. Costul nunţii în sine va fi acoperit de familia regală britanică şi de familia Middleton. Potrivit estimărilor apărute în presa britanică, nunta regală va costa circa 100.000 de lire sterline.

Însă ambele familii îşi permit să acopere această sumă. Regina Angliei ocupă locul al 12-lea în topul celor mai bogaţi monarhi din lume, cu o avere estimată la 450 de milioane de dolari, potrivit revistei Forbes. La rândul lor, părinţii lui Kate Middleton, Carole şi Michael - o fostă însoţitoare de bord şi un fost pilot de linie - au devenit milionari după ce au înfiinţat Party Pieces, o firmă specializată în organizarea de petreceri.

Căsătoria lui Kate Middleton cu prinţul William - vineri, la catedrala Westminster din Londra, în prezenţa a aproximativ 1.900 de invitaţi - va avea loc la 30 de ani de la somptuoasa căsătorie dintre prinţul Charles şi prinţesa Diana, celebrată în 1981, la Catedrala Saint-Paul din Londra. Cuplul a divorţat în 1996, iar prinţesa Diana a murit în urma unui accident de automobil, la Paris, în 1997. Ulterior, Charles s-a căsătorit cu Camilla, o veche prietenă a sa.

Citește și:

Casele de pariuri româneşti pregătite pentru nunta regală. Află aici pe ce poţi paria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel