CASA MEA. Angela Similea a intart în legendă cu hitul scris de Ion Cristinoiu-VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Melodia ''Casa mea'' scrisă de Ion Cristinoiu (muzică și versuri) a fost lansată în 1982 de Angela Similea și a apărut pe albumul ''Nufărul alb'', lansat în 1983 la Electrecord. Ulterior, melodia a apărut și pe alte albume ale Angelei Similea - ''Îți amintești de mine'' (1994), ''Să mori de dragoste rănită'' (1996), ''Angela'' - anii '80, vol. III (2009).

Tot în 1983, Casa mea a câștigat Marele premiu la concursul Melodii '82, potrivit site-ului www.similea.ro.

Această piesă a devenit emblematică pentru repertoriul Angelei Similea, fiind cântată în multe show-uri de televiziune, în emisiuni radio sau în concerte.

Ion Cristinoiu s-a născut la 26 ianuarie 1942, la București. A urmat cursurile Școlii de muzică și ale Conservatorului Ciprian Porumbescu" din București (1959-1964). A făcut parte din orchestra Radioteleviziunii Române (1963-1969) și din formația Perpetuum Mobile. Membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din România din anul 1969.

A debutat în 1964 la Radioteleviziune cu melodia Vreau să știu". A scris sute de melodii de muzică ușoară, muzică de film. A întreprins numeroase turnee în Ungaria, fosta URSS, Polonia, fosta R. F. Germania, Suedia, Norvegia, ca baterist în formația Perpetuum Mobile.

A participat la numeroase Festivaluri naționale și internaționale — Atena (1969), Dresda (1982), Bratislava (1983), potrivit volumului Meridianele cântecului de Daniela Caraman Fotea, apărut la Editura Muzicală, în 1989.

Din creația lui Ion Cristinoiu amintim melodii ca Te-așteaptă un om", N-am noroc", Cheamă-mă", Aștept", Nici o lacrimă", Încrederea", Melodiile dragostei", Revederea", Ani fericiți", Unde-i norocul", Planeta de vis", O iubire peste veacuri", Eternul vagabond", Unde e iubirea", Să fie tineri, tinerii", Uită nostalgia", Hai să ne imaginăm", Taina nopții", Studenții", Nu e drept să fii uitat", Niciodată tristă să nu fii", Ce mică-i vacanța mare", Noi, tinerii romantici", Ne mai vedem și mâine" etc.

A colaborat cu cei mai talentați interpreți de muzică ușoară — Dan Spătaru, Anda Călugăreanu, Marina Voica, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Stela Enache, Corina Chiriac, Mirabela Dauer. O colaborare de succes și îndelungată a avut cu Angela Similea, căreia i-a încredințat foarte multe piese care au devenit șlagăre — Casa mea", Pânza bărcii", De singurătate", Tu ești omul ideal", Dacă n-ai fi existat", Vis de iarnă", De n-ai să vii" și multe altele.

Ion Cristinoiu a murit la 21 noiembrie 2001. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel