Casă de marcat pentru profesorii care dau meditaţii. Singura situaţie în care nu sunt obligaţi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Profesorii care dau meditații trebuie să dețină casă de marcat, dacă încasează banii numerar sau cu cardul. 

În contextul în care Fiscul a publicat recent un comunicat de presă prin care reamintea cadrelor didactice că, pentru banii din meditații, trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții, cea mai practică soluție în acest sens ar fi înregistrarea ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca întreprindere individuală (II) ori, de ce nu, se poate lua în calcul inclusiv înființarea unui SRL, spun specialiștii.

De asemenea, profesorii pot încheia un contract de prestări servicii și, dacă încasează contravaloarea meditațiilor în numerar sau cu cardul, trebuie să dețină casă de marcat, condiție care nu este valabilă însă dacă încasările se fac în mod exclusiv prin transfer bancar.

Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis ANAF, citat de Edupedu.ro.

Mai exact, cu privire la fiscalizarea veniturilor din meditații, prestarea serviciilor de acest fel de către profesori este încadrată, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din punct de vedere fiscal, în categoria veniturilor din activități independente pentru care cei care desfășoară asemenea activități trebuie să se supună autorizării potrivit ANAF, scrie Alba24.ro.

Casă de marcat și bon fiscal. Cine e exceptat

De asemenea, conform legii, profesorii care dau meditații nu au obligația de a avea casă de marcat în condițiile în care încasează banii aferenți exclusiv prin transfer bancar.

Dacă totuși există și situații în care încasează în numerar sau folosind plata cu cardul, intervine obligația de a avea casă de marcat și/sau POS, după caz.

Așadar, pentru sumele încasate cash sau cu cardul, profesorul va trebui să emită bon fiscal, deci să aibă casă de marcat pentru a fi în legalitate, existând, în acest sens, și case de marcat portabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel