Casa cu suricate, Radio și Jocul de-a măcelul, în programul lunii noiembrie la TN Marin Sorescu, din Craiova
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ziua Hektomeron, cu Marius Manole. Foto: Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova
Ziua Hektomeron, cu Marius Manole. Foto: Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova
Cea de a XXXI-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va deschide sâmbătă, 6 noiembrie 2021, ora 19:00, cu producția Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova – Inimă și alte preparate din carne de Dan Coman, în regia lui Radu Afrim, spectacol câștigător al Premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020.


Instalația performativă Ziua Hektomeron se va putea urmări, tot online, și tot gratuit, pentru 48 de ore de la data publicării, începând de duminică, 7 noiembrie, ora 12:00, pe site-ul www.fnt.ro. 
Ziua Hektomeron, probabil cel mai lung și cel mai complex performance teatral din lume – este un proiect după o idee originală aparținând lui Vlad Drăgulescu, directorul artistic al teatrului craiovean.

Născut în contextul pandemic actual, proiectul Hektomeron are la bază Decameronul lui Giovanni Boccaccio, scris acum mai bine de 650 de ani, într-o perioadă asemănătoare cu cea a zilelor noastre. Mesajul transmis este unul al solidarității și al unității, o bornă prin care este marcată contribuția artiștilor implicați la edificarea acestui moment în istoria teatrală universală.

Programul lunii noiembrie, la Naționalul din Craiova

În programul lunii noiembrie, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova propune două spectacole semnate Radu Afrim (Casa cu suricate și câine cu om. câine fără om), piesa RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, VIVA LA VULVA! - poem coregrafic semnat Andrea Gavriliu, și, evident, Jocul de-a măcelul de Eugène Ionesco, regia Beatrice Rancea, dar și două comedii bulevardiere - TOC TOC de Laurent Baffie, regia Alexandru Boureanu și Raluca Păun și FACE TO FACE de Peter Quilter, cu Monica Ardeleanu și Adrian Andone. 

CASA CU SURICATE, de David Drábek, în regia lui Radu Afrim, joacă joi, 4 noiembrie 2021, de la ora 18:00, în Sala „Amza Pellea”. Din distribuție fac parte: Ramona Drăgulescu, Raluca Păun, Iulia Lazăr, Alex Calangiu, Claudiu Mihail, Vlad Udrescu, Cătălin-Mihai Miculeasa, Romanița Ionescu, Ștefan Cepoi.

Într-o casă plină cu suricate, pe lângă păsări sabot și o cârtiță moartă, viețuiesc trei surori. Sora cea mică este bântuită de amintirea unei mame nebune și nu a mai părăsit suricatele de un an de la moartea subită a tatălui. Cea mare s-a cuibărit în fața televizorului și a mâncat până la imobilizare. Sora mijlocie este singura care muncește pentru a întreține casa cu suricate. Peste tot și toate guvernează spiritul unui fake Budha. Fetele sunt captive în acest univers extravagant. Trei bărbați apar în viața lor și le zbuciumă existența. Durata spectacolului, recomandat publicului peste 16 ani este de trei ore cu pauză.

JOCUL DE-A MĂCELUL, de Eugène Ionesco, cu Adrian Andone, Monica Ardeleanu, Gabriela Baciu, Claudiu Bleont, Ștefan Cepoi, Anca Dinu, Corina Druc, Dragoș Măceșanu, Nicolae Poghirc, Marian Politic, Nicolae Vicol, Cătălin Vieru, Ioana Andone, Andreea Boldeanu, Mihaela Dobre, Irina Danciu, Karyna Florița, Alexandru Geicu, Simona Grîcleanu, Elena Raluca Ianichi, Roxana Mutu, se joacă sâmbătă, 6 noiembrie 2021, ora 18:00, în Sala „Amza Pellea”. Spectacolul, regizat de Beatrice Rancea, beneficiază de participarea extraordinară a lui Mircea Dinescu.

Sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 19 se difiuzează online, gratuit, pe www.fnt.ro, în cadrul Festivalului Național de Teatru, spectacolul INIMĂ ȘI ALTE PREPARATE DIN CARNE, de Dan Coman în regia lui Radu Afrim, cu Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Ramona Drăgulescu, Flavia Giurgiu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Ioana Florentina Manciu, Cătălin Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Irina Danciu, Corina Oprea, Mihai Alexandru Purcaru, Sorin Gruia, Minela Popa, Florin Chirea.

ZIUA HEKTOMERON, maraton teatral unic în lume

Duminică, 7 noiembrie, de la ora 12:00 se difuzează online, gratuit, pe www.fnt.ro, în cadrul Festivalului Național de Teatru ZIUA HEKTOMERON, instalație performativă după Decameronul de Giovanni Boccaccio. Conceptul și coordonarea proiectului aparțin lui Vlad Drăgulescu. Performeri: trupa de actori a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova: Adrian Androne, Monica Ardeleanu, Gabriela Baciu, Claudiu Bleonț, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Iulia Colan, George Albert Costea, Anca Dinu, Ramona Drăgulescu, Corina Druc, Cerasela Iosifescu, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Sorin Leoveanu, Geni Macsim, Alina Mangra, Dragoș Maceșanu, Claudiu Mihail, Cătălin-Mihai Miculeasa, Raluca Păun, Nicolae Poghirc, Marian Politic, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Cătălin Vieru, Petronela Zurba și Marius Manole.

Instalația performativă ZIUA HEKTOMERON a fost un maraton teatral unic în lume, ce s-a desfășurat pe parcursul a 25 de ore și s-a desfășurat în cea mai lungă zi din an. Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul HEKTOMERON a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, iar timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat în regim de livestreaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al Hektomeronului. 

Fiecare episod a însemnat, de fapt, câte o poveste a Decameronului transpusă scenic.  La acest proiect au lucrat, alături de cei 31 de actori ai Naționalului craiovean, 100 de regizori din tot atâtea țări, fiecare tratând într-o manieră unică universul lui Boccaccio, într-un maraton artistic ce reprezintă o radiografie a lumii contemporane, un manifest ca și un credo artistic – lumea este suma identităților și acțiunilor noastre. Un proiect născut din dorința de a ieși dintre zidurile ridicate de virusul care a condamnat la recluziune forțată întreaga lume.

În 21 iunie 2021 au fost prezentate publicului TOATE aceste episoade, într-un maraton teatral unic în lume. Astfel, publicul a putut urmări direct din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului. Cei care au fost în sală nu au văzut doar un spectacol de teatru, ci un „spectacol al spectacolului”, deoarece pe scenă s-au aflat, la vedere, toate componentele artistice și tehnice care au făcut posibilă transmisia celor 100 de performance-uri în întreaga lume, de la camere de luat vederi, mixer de sunet, consolă de lumini până la elemente de recuzită, staff tehnic, echipa de producție. Durata spectacolului este de 25 de ore și jumătate, fără pauză.

Radio, în regia lui Bobi Pricop, spectacol neconvențional de excepție

Vineri, 12 noiembrie 2021, de la ora 18:00, în Sala „Amza Pellea” se joacă piesa RADIO, de Eric Bogosian în regia lui Bobi Pricop, cu Sorin Leoveanu, Gabriela Baciu, Ștefan Cepoi, Iulia Colan / Cerasela Iosifescu, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Alina Mangra, Dragoș Măceșanu, Cătălin-Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail, Marian Politic, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Vlad Udrescu, Nicolae Vicol, Cătălin Vieru. Durata spectacolului: 2h (fără pauză)

Echipa Naționalului din Craiova prezintă un spectacol de excepție, depășind regulile convenției obișnuite, impresionează prin modul ritmic al creșterii unui suspans aparte, captivant pentru spectatori care pot râde uneori în fața dialogurilor sau rămâne cu respirația tăiată de dramatismul unor situații.

Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, de la ora 16:00, se joacă superproducția ”câine cu om. câine fără om”,un spectacol pe texte de Simona Goșu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran și Radu Afrim.

Spectacolul câine cu om. câine fără om montat de Radu Afrim la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova nu e doar un prilej de a pune laolaltă povești emoționante cu și despre câini. E o încercare reușită de a trimite Omul în pielea celui mai bun prieten al lui, Câinele, spre a înțelege mai bine adevărata valoare a celor mai importante teme care ne traversează tuturor scurta întrupare pe acest pământ, căruia nu ar trebui să-i facem umbră degeaba.

Vineri, 19 noiembrie 2021, de la ora 18:00, în Sala „Amza Pellea” se joacă TOC TOC,de Laurent Baffie în regia lui Alexandru Boureanu și Raluca Păun, cu Raluca Păun, Romanița Ionescu, Ramona Drăgulescu, Costinela Ungureanu, Marian Politic, Alex Calangiu, Claudiu Mihail. TOC TOC este o comedie spumoasă a cărei acțiune se petrece în cabinetul doctorului Stern, un neuropsihiatru de renume mondial în tulburarea obsesiv-compulsivă – TOC sau OCD.

Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, de la ora 18:00, în Sala „Amza Pellea” se joacă FACE TO FACE, de Peter Quilter, în regia lui Adrian Andone, cu Monica Ardeleanu și Adrian Andone. Face to face de Peter Quilter este o comedie spumoasă, plină de culoare, fermecătoare, cu schimbări rapide de stări și situații. Actorii Monica Ardeleanu și Adrian Andone vă propun trei cupluri, trei povești de dragoste, trei situații de viață total diferite.

În 26 noiembrie de la ora 18:00, în Sala „Amza Pellea” se pune în scenă poemul coregrafic VIVA LA VULVA! Regia și coregrafiaAndreea Gavriliu, muzica Mihai Dobre, cu Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Irina Danciu.

VIVA LA VULVA! este un poem coregrafic în care șase femei dau glas, în mod invers cronologic, etapelor prin care le trec corpurile de-a lungul vieții. Dincolo de sinceritatea lor subversivă, versurile lui Marius Aldea pot fi percepute ca fiind un libret pentru muzica lui Mihai Dobre. Universul sonor al spectacolului, corpurile celor șase actrițe și mișcările lor se sincronizează și se completează cu decorul-instalație, creat de Andreea Săndulescu. Spectacolul, cu limbaj licențios, este interzis persoanelor cu vârsta sub 18 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel