Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Cartof care nu se înnegrește după cojire sau tăiere. Oxidarea, evitată genetic

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Cercetătorii au reușit să producă un soi de cartof care nu se înnegrește după tăiere, decojire sau alte traume mecanice. Se evită, astfel, pagube uriașe pentru consumatori și industrie, cu efecte pozitive în protecția mediului, odată ce nu se mai aruncă tuberculii înnegriți. Cartoful este a treia cultură importantă pentru nutriția umană, după grâu și orez.

Un grup de cercetători argentinieni de la institutul INTA din Balcarce a reușit să modifice gena numită polifenol oxidază prezentă în cartof (Solanum tuberosum L.), care provoacă secreția unei enzime nedorite. Aceasta determină așa-numitul „browning enzimatic" în tuberculi, adică procesul prin care devin negri atunci când sunt expuși la aer după tăiere. Înnegrirea nu numai că generează respingerea cartofilor afectați de către consumatori, dar afectează și proprietățile nutriționale ale cartofului proaspăt și ale produselor derivate ale acestuia.

Cartoful este a treia cea mai importantă cultură pentru nutriția umană, după grâu și orez. Dealtfel, deja în Statele Unite au fost acceptate spre cultivare comercială și consum două varietăți de cartof editat genetic.

Cercetătorii au descoperit că a fost posibil să se genereze într-o celulă de cartof o „mașină de editare" a genei care vizează în mod specific gena aleasă. „Am verificat faptul că suntem capabili de a genera într-o celulă de cartof o tehnică de editare care țintește în mod specific această genă și îi modifică secvența", a explicat Sergio Feingold, director al Laboratorului de Agrobiotechnologie al INTA. Tehnica folosită, a spus Feingold, a fost CRISPR / Cas9.

Pagubele cauzate de oxidare, evitate


Tăierea sau decojirea, precum și pagubele mecanice suferite în timpul recoltării, transportului și depozitării, conduc la generarea de pete maro sau negre pe cartofi, cauzate de oxidare. Efectul constă în pierderi uriașe pentru consum și industrie. Conform rezultatelor obținute pe totalul plantelor modificate cu metoda CRISPR, aproximativ 15% au prezentat schimbări în secvența acestei gene, ceea ce reprezintă o eficiență ridicată. Cercetătorii afirmă că este un prim pas care trezește interesul pentru procesele viitoare de industrializare.


Cu o producție națională de aproximativ 2,43 milioane de tone de cartofi pe an, pentru Argentina controlul acestei probleme ar însemna evitarea unor pierderi economice semnificative. Următorul obiectiv va fi aplicarea modificării genelor în soiurile de cartof obținute din programul de reproducere INTA, pentru a aduce valoare adăugată și pentru a îmbunătăți calitatea culturii. 

Articolul original este disponibil pe https://inta.gob.ar/noticias/modifican-el-gen-que-provoca-que-la-papa-se-ponga-negra 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel