Un grup de cercetători argentinieni de la institutul INTA din Balcarce a reușit să modifice gena numită polifenol oxidază prezentă în cartof (Solanum tuberosum L.), care provoacă secreția unei enzime nedorite. Aceasta determină așa-numitul „browning enzimatic" în tuberculi, adică procesul prin care devin negri atunci când sunt expuși la aer după tăiere. Înnegrirea nu numai că generează respingerea cartofilor afectați de către consumatori, dar afectează și proprietățile nutriționale ale cartofului proaspăt și ale produselor derivate ale acestuia.
Cartoful este a treia cea mai importantă cultură pentru nutriția umană, după grâu și orez. Dealtfel, deja în Statele Unite au fost acceptate spre cultivare comercială și consum două varietăți de cartof editat genetic.
Cercetătorii au descoperit că a fost posibil să se genereze într-o celulă de cartof o „mașină de editare" a genei care vizează în mod specific gena aleasă. „Am verificat faptul că suntem capabili de a genera într-o celulă de cartof o tehnică de editare care țintește în mod specific această genă și îi modifică secvența", a explicat Sergio Feingold, director al Laboratorului de Agrobiotechnologie al INTA. Tehnica folosită, a spus Feingold, a fost CRISPR / Cas9.
Pagubele cauzate de oxidare, evitate
Tăierea sau decojirea, precum și pagubele mecanice suferite în timpul recoltării, transportului și depozitării, conduc la generarea de pete maro sau negre pe cartofi, cauzate de oxidare. Efectul constă în pierderi uriașe pentru consum și industrie. Conform rezultatelor obținute pe totalul plantelor modificate cu metoda CRISPR, aproximativ 15% au prezentat schimbări în secvența acestei gene, ceea ce reprezintă o eficiență ridicată. Cercetătorii afirmă că este un prim pas care trezește interesul pentru procesele viitoare de industrializare.
Cu o producție națională de aproximativ 2,43 milioane de tone de cartofi pe an, pentru Argentina controlul acestei probleme ar însemna evitarea unor pierderi economice semnificative. Următorul obiectiv va fi aplicarea modificării genelor în soiurile de cartof obținute din programul de reproducere INTA, pentru a aduce valoare adăugată și pentru a îmbunătăți calitatea culturii.
Articolul original este disponibil pe https://inta.gob.ar/noticias/modifican-el-gen-que-provoca-que-la-papa-se-ponga-negra
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- SUA și Coreea de Sud blochează transporturile de petrol din Coreea de Nord. Cooperare ilegală cu Rusia, suspectată
- Musaca de post, rețeta simplă. Cine a zis că fără carne n-are gust?
- Ruptura dintre Harry și William, tot mai adâncă. Condiția Ducelui de Sussex pentru a veni de Paște în Marea Britanie
- Horoscop 27 martie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care trebuie să facă schimbări la serviciu. Șefii te vor privi cu alți ochi
- Modificare majoră în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu (AFM): Am învățat de anul trecut / video
- Cele mai vândute telefoane din lume. Samsung nu este nici măcar în top 10
- Șoferii, constrânși fizic să reducă viteza. Titi Aur, despre măsura care îi deranjează pe teribiliști: Forțată, dar necesară! / video
- Mircea Coșea analizează ”războiul șefilor de la guvern cu șefii BNR”: Trebuie să ne speriem!
- Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu, AFM: Buget record! Actele necesare
- Noi reguli în aeroporturile din România, din 31 martie. Poliția de Frontieră explică ce se schimbă odată cu intrarea în Schengen aerian