Cărţi fermecătoare cu parfum de primăvară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp


“Cel mai frumos loc din lume e chiar aici”

 

Scriitoarea catalană Care Santos revine la Bucureşti pentru a prezenta romanul Cel mai frumos loc din lume e chiar aici, o mică bijuterie literară scrisă împreună cu Francesc Miralles, recent apărută în colecţia „Raftul Denisei“, în traducerea Corneliei Rădulescu.

Lansarea va avea loc luni, 6 martie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Alături de Care Santos vor vorbi Tania Radu, Marina Constantinescu şi Simona Kessler. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. 

Seara se va încheia cu o sesiune de autografe şi o degustare de ciocolată.

„Un duo creativ de scriitori semnează acest delicat roman. Pe de o parte, Care Santos, cunoscuta prozatoare cu o spectaculoasă ascensiune, pe de alta, Francesc Miralles, un nume de referinţă pentru literatura motivaţională şi autor a numeroase bestselleruri international”, apreciază cronicatul de la Que leer.

Iris e distrusă când părinţii ei mor într-un accident. Într-o zi întunecată şi rece, când se plimba prin cartier pentru a evita să se întoarcă singură acasă, trăieşte tentaţia de a se sinucide aruncându-se de pe un pod. Dar lucrurile nu se întâmplă astfel şi pare că pentru Iris există un alt plan divin: din momentul în care îi iese în cale o cafenea cu nume straniu – Cel mai frumos loc din lume e chiar aici – şi întâlneşte un magician care-i dăruieşte un ceas străvechi, oprit pentru totdeauna la ora 12, va trece printr-o serie de schimbări radicale. Pe măsura ce lunile trec, Iris va afla răspunsul la toate întrebările cu adevărat importante. Scris la patru mâini de Care Santos si Francesc Miralles, romanul Cel mai frumos loc din lume e chiar aici, tradus deja în 20 de ţări, emană gândire pozitivă şi poezie.

„Dupa Rabindranath Tagore fericirea nu înseamnă să faci tot ceea ce ai vrea, ci să doreşti tot ceea ce faci”, scrie Care Santos.

„În Cel mai frumos loc din lume e chiar aici am vrut să exprimăm neliniştile, iluziile, nemulţumirile şi bucuriile oamenilor de astăzi, totul învăluit în puţină magie cotidiană, pentru că, uneori, în lume se întâmplă lucruri fabuloase, dar noi, din cauza problemelor şi grijilor zilnice, nu ne dăm seama de farmecul vieţii, care ne e atât de la îndemânâ”, mărturiseşte Francesc Miralles

Care Santos s-a născut în 1970, în oraşul Mataró din apropierea Barcelonei. A studiat mai întâi dreptul, apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Este autoarea a 11 romane, şase volume de proză scurtă, două volume de poezii, precum şi a numeroase cărţi premiate pentru copii şi adolescenţi. La Humanitas Fiction i-au apărut bestsellerurile Incăperi ferecate (Habitaciones cerradas, 2011) în 2013, Aerul pe care îl respiri (El aire que respires, 2013) în 2014 şi Pofta de ciocolată (Desig de xocolata, 2014; Premio Ramon Llull) în 2016. Noul ei roman, Media vida, e încununat, în 2017, cu Premio Nadal. Opera lui Care Santos e publicat în peste 20 de ţări.

Francesc Miralles s-a născut în 1968, la Barcelona. A studiat literatura germană la Universitatea din Barcelona. Este un scriitor prolific de succes, jurnalist şi muzician. Printre romanele sale pentru adolescenţi se numără Un haiku per a l’Alicia (2002, Premio Gran Angular) şi Interrail (2007, Premio Columna Jove). Romanul său Amor en minúscula (2006; în curs de traducere la Humanitas Fiction) a apărut deja în peste 20 de ţări. Este autorul mai multor volume de psihologie practică, de asemenea bestselleruri. Cărţile semnate împreună cu Alex Rovena sunt traduse în peste 12 limbi.

Eveniment realizat în parteneriat cu Institutul Cervantes şi Choco Fashion.

 


Performanța superbă a volumului “Cartea Oglinzilor”

 

„Inteligent și sofisticat. O crimă povestită așa cum Picasso picta tablouri, apreciază Lee Child

Cartea Oglinzilor, de Eugen Ovidiu Chirovici, publicată de cel mai puternic editor de thrillere din Germania - Goldmann/Random House Verlag, s-a vândut în 20 000 de exemplare în prima zi, un record absolut în acest an pe piața editorială locală.
În Olanda, volumul, lansat pe 17 ianuarie, a intrat în topul național de bestselleruri direct pe locul 1 la categoria crime&thriller şi pe locul 9 la general.
Eugen Ovidiu Chirovici este autorul român care a cucerit piața editorială internațională, romanul său fiind vândut în peste 38 de țări din toată lumea. Un
manuscris misterios, o crimă povestită în detaliu, un agent literar hotărât să afle adevărul și farsele pe care ni le joacă deseori mintea, toate acestea în thrillerul care a făcut furori în Europa și urmează să se lanseze și în Statele Unite. 

Volumul – un veritabil „fenomen editorial internațional“ (The Guardian) – a fost vândut în Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania etc.

Drepturile de publicare sunt deținute de Penguin Random House – Century, în Anglia și de Simon& Shuster în Statele Unite.


Eugen Ovidiu Chirovici, autor al unui thriller care s-a dovedit a fi un „fenomen editorial internațional“ (Te Guardian), a dat lovitura pe piața internațională de carte așa cum nici un alt român nu a mai reușit până acum.

Scriitorul s-a născut în 11 mai 1964, în Făgăraș, judeţul Brașov. Este economist, scriitor, journalist și pictor. După ce a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București, a intrat în presă (Curierul naţional) în anul 1991. Între 1992 și 2000, a ocupat succesiv funcţiile de redactor, șef secţie, redactor-șef adjunct și redactor-șef al Curierului naţional, colaborând, în acest timp, la numeroase posturi radio și TV (BBC, Europa liberă, TVR etc.). A
publicat peste 1 000 de articole în România și în străinătate și este autorul a numeroase romane și cărți de eseistică și istorie economică. Din 2005, Chirovici a fost publicat exclusiv de Editura RAO.

Mai puteți citi și: O amintire de la Paris, Sanitarium, Cine a ucis-o pe Nora Jones, Hoodoo Creek, Pulbere neagra, Voodoo, labirynth.com, Misterele Istoriei, Puterea, La broasca leșinată, Suflete la preț redus, A doua moarte. 

 

 

“Marele Gorsky”

 

„Gorsky, personajul central al romanului, le datorează la fel de mult celebrilor îndrăgostiţi din literatura rusă, precum Oneghin, Vronski şi Jivago, ca şi lui Gatsby. Povestea mea e, de fapt, o poveste de iubire cu cărţi”, se destăinuie scriitoarea.

Miercuri, 8 martie, ora 19, sunteţi invitaţi la Libraria Humanitas de la Cişmigiu la lansarea romanului Marele Gorsky de Vesna Goldsworthy, flamboaianta poveste pereche a romanului-cult Marele Gatsby.

La eveniment vor participa Ioana Avădani, traducătoarea cărţii, Ioana Baldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural, şi Sandra Ecobescu, preşedintele Fundaţiei Calea Victoriei. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Romanul Marele Gorsky a fost nominalizat, în 2015, la Bailey's Women Prize for Fiction şi a fost numit de Financial Times „cea mai frumoasă ficţiune a anului 2015“.

Vesna Goldsworthy a strămutat acţiunea romanului în Londra secolului XXI, care nu este cu nimic mai puţin spectaculoasă sau mai puţin efervescentă decât New Yorkul din anii nebuni ai epocii jazzului. Într-o după-amiază ploioasă, în vechiul cartier Chelsea, un oligarh rus fermecator, Gorsky, intră într-o librărie modestă şi oferă pentru reamenajarea ei prima dintr-o serie de sume uriaşe. Pentru acei bani, Nikola, librarul plictisit, dar cu o minte şi o cultură strălucite, trebuie să-i alcătuiască oligarhului o bibliotecă personală impresionantă. Aceasta va fi instalată în casa de dimensiunile unui palat pe care Gorsky se întâmplă să o reconstruiască chiar lângă modesta locuinţă a librarului. Gorsky îi cere lui Nikola să adune o colecţie plină de gust de titluri din literatura rusă, pe care intenţionează să o ofere marii sale iubiri de altădată, Natalia, regăsită la Londra. Pasiunea oligarhului pentru frumoasa acum măritată cu un englez e mai mare chiar decât averea sa inestimabilă, iar Nikola se va trezi târât el însuşi într-o lume a opulenţei, lăcomiei, sexului şi crimei, în timp ce încearcă să-l ajute pe Gorsky să-şi recapete dragostea pierdută.

Vesna Goldsworthy s-a născut la Belgrad în 1961, unde a locuit până în 1986, când s-a căsătorit cu un diplomat britanic şi s-a stabilit la Londra. Aici a lucrat mai întâi la BBC World Service, apoi a îmbrăţişat cariera academică. În prezent, predă literatură şi scriere creativă la Kingston University. Este autoarea a patru cărţi traduse în mai multe ţări şi recompensate cu premii literare. 

A debutat în 1998 cu volumul Inventing Ruritania: The Imperialism of the Imagination, recunoscut drept o contribuţie esenţială la studiul Balcanilor şi al identităţii europene. Cartea examinează versiunea ficţionalizată a Balcanilor şi stereotipurile occidentale legate de această regiune prin lentila literaturii britanice de la Byron încoace. 

Chernobyl Strawberries, care a apărut în 2005 şi a avut un succes răsunător, poate fi considerat, dincolo de amintirile copilăriei sale trăite în „epoca de aur“ a socialismului iugoslav, un pandant la volumul anterior, prin relevarea atitudinii sârbilor faţă de occidentali şi, mai ales, faţă de britanici. 

Volumul de poezii The Angel of Salonika, care l-a facut pe J.M. Coetzee s-o numească pe Vesna Goldsworthy „o bine-venită nouă voce în poezia de limbă engleză“ şi i-a adus acesteia Crashaw Prize, a fost nominalizat printre cele mai bune cărţi de poezie ale anului 2011 în The Times

Primul ei roman, Marele Gorsky (Gorsky), publicat în 2015, este bestseller internaţional.

 

 

 

Ion Dichiseanu despre „Adevărul, mai frumos decât legenda” 

 

Duminică, 12 martie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu celebrul și îndrăgitul actor Ion Dichiseanu, cu prilejul lansării volumului Adevărul, mai frumos decît legenda, apărut la Editura Polirom.

Amfitrionul evenimentului: Liviu Vișan

După mai bine de patru decenii petrecute pe scena teatrului şi pe platourile de filmare, Ion Dichiseanu îşi spune povestea vieţii. După copilăria petrecută la Adjud alături de cei opt fraţi, urmează anii grei de război, cînd familia ajunge într-un lagăr din Austria. La întoarcerea în ţară, Ion se înscrie, la sugestia tatălui său, la Politehnică, dar îşi dă repede seama că adevărata lui vocaţie este actoria şi dă examen la IATC. Aşa începe o carieră care îi va aduce celebritatea. Ion Dichiseanu ne delectează cu anecdote de pe platourile de filmare la Bătălia pentru Roma, Dincolo de barieră, Toate pînzele sus!, din călătoriile sale prin lume şi de la întîlnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress.

Ion Dichiseanu (n. 1933), bine-cunoscut actor de teatru şi cinema, a făcut roluri memorabile pe scena Teatrului Nottara şi a jucat în filme celebre, printre care Titanic vals, Toate pînzele sus, Pentru patrie, Revanşa, Clipa (Premiul ACIN, 1979), Burebista, Misterele Bucureştilor, Supravieţuitorul. A mai publicat volumul de versuri Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză (1995). 

De acelaşi autor la Editura Polirom, amintim: Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel (2016).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel