Data publicării:

Carte, returnată la bibliotecă cu o întârziere de 84 de ani. Data scandentă: 26 decembrie 1939

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost returnată o carte la o bibliotecă cu o întârziere de 84 de ani.

O carte împrumutată de la o bibliotecă din Helsinki a fost returnată cu o întârziere de 84 de ani.

O traducere în finlandeză a romanului istoric ”Refugiații”, de Sir Arthur Conan Doyle, a fost primită de bibliotecara Heini Strand luni la biroul principal al Bibliotecii Centrale Oodi din Helsinki.

„Data scadentă a împrumutului era 26 decembrie 1939”, a declarat Strand, adăugând că nu a mai primit niciodată o carte cu o întârziere atât de mare.

„De obicei, acest tip de împrumuturi returnate la zeci de ani după data scadentă sunt cărți găsite atunci când oamenii umblă prin bunurile rudelor decedate”, a spus Strand.

„Oamenii vor să facă ceea ce trebuie și să returneze cartea care este proprietatea bibliotecii... Cred că este minunat”, a adăugat ea.

Invazia Uniunii Sovietice în Finlanda

O explicație probabilă pentru întârzierea returnării a fost faptul că data scadentă a căzut la o lună după invazia Uniunii Sovietice în Finlanda în noiembrie 1939, a precizat Strand. „Este posibil ca returnarea cărții să nu fi fost primul lucru la care se gândea cel care a împrumutat-o atunci când se apropia data scadenței”.

Războiul de iarnă dintre Finlanda și Uniunea Sovietică a făcut ravagii între țările vecine până în martie 1940, când a fost semnat un tratat de pace, obligând Finlanda să cedeze terenuri importante.

„Dacă persoana a supraviețuit războiului, probabil că avea alte lucruri pe cap decât să returneze cartea”, a declarat Strand.

Cartea este un roman istoric publicat în 1893 și plasat în Franța secolului al XVII-lea, scris de autorul britanic cunoscut mai ales pentru povestirile despre Sherlock Holmes.

Potrivit lui Strand, biblioteca ar putea pune din nou la dispoziția publicului această carte - o ediție publicată în 1925 - deoarece a fost primită în stare atât de bună.

„Calitatea cărților vechi este de obicei mult mai bună decât a celor noi”, a adăugat ea, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel