Data publicării:

Care sunt hotelurile din România ce beneficiază de etichete ecologice

Autor: ana | Categorie: Economie
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a informat, miercuri, la o conferință de turism, care este numărul hotelurilor din România care beneficiază de etichete ecologice, susținând, totodată, că instituţia pe care o conduce intenţionează să conlucreze cu ministerul pentru IMM şi Turism și să desemneze zece destinaţii ecoturistice.

"În momentul de faţă, din păcate, în România, sunt doar trei hoteluri care beneficiază de eticheta ecologică", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Rovana Plumb i-a propus ministrului delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, prezent la conferinţă, să încurajeze cât mai multe hoteluri să devină ecologice.

"Cred că împreună, Maria, trebuie să ne stabilim câteva ţinte astfel încât să îi încurajăm pe cât mai mulţi să participe în cadrul etichetei ecologice, care înseamnă protejarea mediului şi exploatarea eficientă a resurselor", a mai spus Rovana Plumb, precizând că ministerul Mediului sprijină desemnarea destinaţiilor ecoturistice.

"Ne-am propus ca prin această strategie să conlucrăm cu ministerul pentru IMM şi Turism să desemnăm zece destinaţii ecoturistice", a adăugat ministrul Mediului.

Cele trei hoteluri din România care au primit etichete ecologice sunt Saturn şi Crowne Plaza, din staţiunea Saturn, respectiv Bucureşti, precum şi vila Piatra Şoimului, din Sinaia, potrivit Ministerului Mediului.

Despre eticheta ecologică

Creată de Comisia Europeană în 1992, eticheta ecologică a Uniunii Europene (Floarea Europeană) este o schemă unică de certificare care a fost concepută pentru a încuraja afacerile să comercializeze bunuri şi servicii cu un impact redus asupra mediului şi pentru a ajuta consumatorii să distingă produsele şi serviciile verzi.

În România, pentru implementarea schemei de etichetare ecologică, a fost înfiinţată Comisia Naţională pentru Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ cu rol în luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice.

Cum se obține eticheta ecologică

Regulamentul Nr. 1980/2000 al Parlamentului şi Consiliului European din 17 iulie 2000, privind stabilirea unei scheme de acordare a etichetei ecologice comunitare, a fost transpus în legislaţia românească prin HG nr. 189/28.02.2002 (abrogat prin) HG nr. 236/07.03.2007 (publicat în Monitorul Oficial nr. 184 din 16/03/2007), ce a stabilit sistemul revizuit de acordare a etichetei ecologice.

Operatorii economici - producători, importatori, prestatori de servicii sau comercianți - care doresc să obțină eticheta ecologică europeană înaintează solicitările Ministerului Mediului. Totodată, aceștia trebuie să depună un dosar care să demonstreze că produsul corespunde exigențelor ecologice, stabilite de Comisia Europeană.

Testarea și verificarea produselor în procesul de evaluare a performanțelor acestora se realizează de către institute acreditate specializate. Încercările se pot efectua și în alte institute din străinătate, ale căror laboratoare sunt acreditate.

Ministerul Mediului primește solicitarea și, dacă criteriile ecologice și de performanță sunt respectate, informează Comisia Europeană de decizia sa de acordare a etichetei ecologice europene.

Comisia publică această decizie pe web-site-ul etichetei ecologice europene.

Comisia Națională pentru Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ cu rol în evaluarea dosarului necesar pentru acordarea etichetei ecologice, propune modificările corespunzătoare cu privire la informațiile care urmează să fie incluse pentru obținerea etichetei ecologice.

După acordarea drepturilor de utilizare a etichetei ecologice europene, autoritatea competentă încheie cu operatorul economic un contract prevazut în HG nr. 661/2011, prin care se stabilesc condițiile de utilizare a acesteia.

Autoritatea competentă trebuie informată în cazul modificării caracteristicilor produsului, chiar dacă aceste modificări nu afectează respectarea criteriilor pe baza cărora s-a acordat eticheta ecologică.

În cazul în care aceste modificări afectează respectare a criteriilor pe baza cărora s-a acordat eticheta ecologică, este necesară o nouă solicitare pentru acordarea etichetei ecologice.

Controlul periodic

Ministerul Mediului, inclusiv reprezentanții abilitați, au dreptul la controale periodice la beneficiari, pentru a garanta durata conformității produsului la exigențele etichetei ecologice europene.

Se controlează dacă beneficiarul etichetei ecologice respectă criteriile aferente categoriei de produse și condițiile de utilizare, precum și dispozițiile contractului încheiat.

Revizuirea criteriilor ecologice pentru fiecare produs se face la o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel