Care este miza Patriot-Ucraina. Chirieac: România va avea cel mai mult de suferit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre decizia pe care România trebuie să o ia în ceea ce privește donarea unui sistem Patriot către Ucraina.

"Miza este că Ucraina are mare nevoie de acel sistem. Dacă pică frontul în Ucraina, țara NATO care va avea cel mai mult de suferit este România, fiindcă ruşii ar ocupa Odesa şi Buceacul, ar veni la Gurile Dunării. Polonezii nu sunt în pericol, nici nemţii, francezii, britanicii. România este! Acum, este un sistem operaţional - trei sisteme nu sunt operaţionale. Ele sunt funcţionale, dar nu sunt operaţionale.

Îţi trebuie 100 de oameni, majoritatea cu înaltă specializare, ca să operezi un astfel de sistem. Nu este doar un tun, aşa, cu care tragi după ciori! Este un sistem foarte complex, în care îţi trebuie specializare ani de zile. Operaţionalizarea costă zeci de milioane de dolari, că de-asta nu s-au operaţionalizat toate - nici nu ai oameni, nici nu ai bani.

"Dă-le unul ucrainenilor acum şi America îți dă altul nou înapoi"

Domnule, tot nu le foloseşti pe cele trei... Dă-le unul ucrainenilor acum şi America urmează ca, în doi-trei ani, să îţi dea altul nou înapoi. Care este problema aici? Le ţii pe toate trei nefuncţionale, nu te ajută nici pe tine, nu îi ajută nici pe ucraineni. Ori, cum să spun, dacă nu ţinem ruşii la distanţă, cu toţii am putea avea probleme. Nu că ne atacă Rusia, dar nu o să ne simţim deloc bine cu şicanele pe care le vor face ruşii vizavi de Galaţi şi de Tulcea. Dă-le acest sistem, dacă au nevoie, şi o să îţi dea americanii.

Şi aşa, trupele americane de aici au sisteme anti-rachetă, francezii au propriile sisteme anti-rachetă, spaniolii, portughezii, olandezii... Slavă Domnului, avem militari NATO pe teritoriul nostru care sunt aici ca să apere şi România şi Alianţa", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.

Vezi și: Decizie Patriot. Ce au discutat Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel