Care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la rousse
"Boeuf" provine din limba franceză și înseamnă „vită”. Rușii au denumit-o salată Olivier sau salată de iarnă. În urmă cu două secole, rușii din clasele sociale înalte angajau bucătari francezi datorită priceperii și talentului lor în bucătărie, potrivit shtiu.ro.
Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei de boeuf, un cunoscut chef al vremurilor. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acesta a fost invitat să gătească aristocraților ruși și a inaugurat un restaurant din centrul Moscovei, Hérmitage. Salata de boeuf era cunoscută ca „vânat în maioneză”. Ea conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar ca decor se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet. Rețeta era diferită de la un anotimp la altul, motiv pentru care se adăugau alte ingrediente, cum ar fi trufe, piept afumat de raţă sau aspic.
În prezent, nu se cunoaște rețeta inițială a salatei lui Lucien Olivier, gospodinele fiind libere să o prepare după gustul fiecăruia. Astfel, românii și moldovenii au denumit salata à la rousse, salata care se prepară în același mod ca cea de boeuf, însă fără carne.
Cum se prepară salata de boeuf
Ingrediente
500 g rasol de vaca/ piept de pasare.
400 g cartofi
3 morcovi
2 radacini de patrunjel.
200 g mazare,
1 telina mica.
castraveciori si gogosari acri - dupa gust.
1/2 legatura patrunjel verde.
maioneza - dupa gust
100 g masline
1 ou fiert
mustar.
Cum se prepară
Într-o oală mare se pun la fiert cartofii curăţaţi şi morcovii. Între timp, se taie fâșii carnea de vită fiartă, se toacă mărunt murăturile și măslinele, pătrunjelul și oul fiert, iar țelina se dă pe răzătoarea medie, potrivit retete.unica.ro. Când au fiert (fără a se sfărâma!) cartofii și morcovii se dau prin apa rece și se taie cubulețe. Se amestecă toate cele de mai sus cu mazărea, într-un bol mare, încăpător, și se combină cu maioneză.
Cum se prepară salata à la rousse
Ingrediente
4 morcovi
2 pătrunjei
2 păstârnaci
1 țelină mică
100 grame de mazăre
4 castraveți murați în saramură
4 ouă fierte tari
3 cartofi
sare
1 lingură de muștar clasic
maioneză din 4 ouă (2 ouă fierte, 2 ouă crude)
Cum se prepară
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se pun la fiert în apă suficientă și la foc iute. Mazărea se pune la fiert. Dacă se folosește mazăre conservată, se va clăti în mai multe ape și se va lăsa să se scurgă de lichid, potrivit bucataras.ro. Cartofii se spală și se pun la fiert cu tot cu coajă. Castraveții murați se taie mărunt și se pun într-o strecurătoare, ca să lase toată zeama în care s-au murat. Se fierb tari cele 4 ouă și, când sunt gata, se lasă să se răcească și se curăță de coji.
Cât timp fierb legumele, se face o maioneză bine legată, din 2 ouă (gălbenușuri) fierte tari, două gălbenușuri crude, 1 lingură de muștar, zeamă de lămâie și 175-200 ml ulei de floarea soarelui. Când legumele sunt fierte, se strecoară de apa în care au fiert și se taie mărunt. Se curăță și cartofii fierți de coji și se taie mărunt. La aceste legume se adaugă: mazărea, castraveții și ouăle fierte tari și tăiate mărunt.
Toate aceste legume se leagă cu 3/4 din maioneza făcută, o lingură de muștar clasic și sare, după gust. Salata se pune într-un bol sau platou și se decorează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Școala românească nu mai pune accentul pe valorile etice. Profesor universitar: Doar prin educație morală construim o țară educată
- Cum fac criminaliștii percheziția informatică. „Nu întotdeauna este prezent și suspectul”
- Chirieac, după Ciolacu a reamintit că nu a pierdut alegeri de când conduce PSD: Singurele care contează sunt prezidențialele