Care este diferența dintre RMN și CT
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Tu știi care este diferența dintre RMN și CT? Dacă urmează să îți faci o astfel de investigație, trebuie să afli tot ce este necesar.

Ce este RMN-ul

Folosind unde radio și magneți, RMN-urile sunt folosite pentru a investiga anatomia și procesele fiziologice ale organismului uman. Acestea sunt frecvent utilizate pentru a diagnostica probleme la articulații, creier, încheieturi, glezne, sâni, inimă sau vase de sânge, scrie shtiu.ro. Este foarte important ca pacientul să stea nemișcat.

Ce este CT-ul

O scanare CT este o formă de radiografie care implică un aparat mare de raze X. Este utilizată pentru fracturi osoase, tumori, monitorizarea cancerului sau pentru a constata dacă există sângerări interne. Pacientul trebuie să stea întins pe o masă. Un aparat se deplasează și prin scanarea CT se fac fotografii în secțiune transversală în interiorul corpului.

Vezi și: Vaccinul anual unic anti-Covid și gripă, obiectivul Moderna. Ar putea fi gata în 2023

Hemoroizi, simptomul care nu trebuie ignorat. Mitulescu (SANADOR): Cum poți rămâne cu sechele pe viața de la această boală extrem de comună/ video

Diferențele dintre RMN și CT

Riscurile scanării CT fac rău copiilor nenăscuți, au o doză mică de radiații și pacienții pot avea reacții la utilizare soluțiilor necesare investigațiilor.

Riscurile RMN includ posibile reacții la metale din cauza magneților, zgomotele puternice de la aparat pot cauza probleme de auz, temperatura corpului poate crește în timpul RMN-urilor lungi sau claustrofobie. Medicul trebuie anunțat dacă pacientul are implanturi, cum ar fi articulații artificiale, implanturi oculare sau un stimulator cardiac.

Scanarea CT este mai rapidă și poate oferi imagini ale țesuturilor, organelor și structurii scheletice.  RMN-ul este foarte abil în capturarea imaginilor care îi ajută pe medici să stabilească dacă există țesuturi anormale în corp. Sunt mai detaliate în imaginile lor.

Vezi și: Inimă de la porc la om, ”moment istoric” în medicină. Radu Deac: Prima încercare, în 1964 / VIDEO

Hemoroizi, simptomul care nu trebuie ignorat. Mitulescu (SANADOR): Cum poți rămâne cu sechele pe viața de la această boală extrem de comună/ video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel