Data publicării:

Care a fost traseul real al protocolului RMGC-Institutul Patrimoniului

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
gabriel-resources
gabriel-resources

Alegeri prezidentiale 2024

Institutul Național al Patrimoniului a făcut public un protocol semnat în 2011 de reprezentanți ai instituției cu Roșia Montană Gold Corporation. Documentul este catalogat drept "ilegal" de către actuala conducere a INP, deoarece reprezentantul Institului de la acea vreme nu avea delegare pentru a semna asemenea acte. ONG-ul care a câștigat în instanță dreptul de a publica protocolul, Active Watch, acuză compania că prin suma de 70 de milioane oferită statului se condiționa obținerea unor avize și derularea proiectului. În fapt, e de domeniul firescului că proiectul trebuia să înceapă să fie productiv, înainte ca RMGC să vireze niște bani în contul statului. Ministerul Culturii s-a asigurat că banii vor fi primiți de către stat. Nu se puteau acorda bani pentru o restaurare, de exemplu, dacă proiectul se suspenda sau anula.

Ministerul Mediului de la acea vreme, condus de udmristul Kelemen Hunor, dorea un protocol prin care banii pe care îi oferă compania să fie folositi și pentru alte obiective din țară. Ministerul Culturii considera că sunt suficiente alocările pentru RMGC .Lista de clădiri pentru care trebuia sa-si dea acordul nu a mai fost niciodată alcătuită de Minister, nici nu a fost înaintată RMGC o explicație. Fără anexa care să precizeze care sunt monumentele ce ar fi trebuit finanțate de RMGC, acordul nu s-a finalizat, nu a avut niciun efect.

La preluarea ministerului Culturii, Daniel Barbu a cerut mărirea sumei de la 70 la 100 de milioane de dolari, iar compania RMGC a acceptat. Barbu a considerat că RMGC trebuie să finanțeze cercetări arheologice, la Roșia și în alte locații din țară, nu restaurări.

Dar, pentru că exista un proiect de lege în parlament, liberalul a decis ca protocolul să fie inclus în legea trimisă dezbaterii din Legislativ.

Așa că primul protocol a fost inutil, iar al doilea nu s-a încheiat pentru că va fi cuprins în legea finală. Primirea celor 100 de milioane de dolari de către stat va fi stipulată în lege, fără a mai fi nevoie de un protocol.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel