Caramitru Jr. propune ajutoare sociale pentru cupluri: Creşterea alocaţiilor nu rezolvă problema
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Andrei Caramitru
Andrei Caramitru
Andrei Caramitru, fostul consilier al preşedintelui USR Dan Barna, a propus un ajutor social pentru cupluri, afirmând că dublarea alocaţiilor nu va rezolva problema de fond: natalitatea scăzută! 

"Hai să vorbim despre alocații. Problema este așa: nu se nasc suficienți copii. Și populația scade. Nici nu mai vorbesc despre imigrație, care sapă şi mai mult la declinul populaţiei.

Motivul pentru natalitatea scăzută nu e doar sărăcia. Că dacă ar fi așa, elveţienii şi suedezii ar face copii cu nemiluita. Însă au copii la fel de puţini ca noi.

Problema este că într-o familie care stă în oraşele mari din România, şi el şi ea sunt obligaţi să lucreze. Şi e greu să ai grijă de un copil sau de doi-trei dacă amândoi părinţii lucrează. Cei săraci de la sate oricum nu au bani şi pleacă de acolo - numai de copii nu le mai arde.

Aşa că alocaţiile astea sunt ok dar nu rezolvă problema. O sută de lei în plus nu îi va face pe tinerii din oraşe să facă un copil. Îi ajută pe cei mai săraci cu mulţi copii deja. Pentru cei bogaţi e un cadou lipsit de sens din banii celorlalţi. E un fel de măsură socială prost gândită, nu e o măsură de favorizare a natalității.", a scris Andrei Caramitru pe pagina sa de Facebook. 

Exemplu din Franţa

"Singurii care au rezolvat problema asta sunt francezii. Au în medie peste 2 copii pe familie, mulţi au 3-4. Cum? Simplu:

* impozitele sunt reduse cu fiecare copil în plus. Adică ești avantajat dacă lucrezi, ai un salariu ok, și faci copii. Deal bun. Clasa medie face copiii mai mulţi. Exact ce trebuie!

* accesul la grădinițe și scoli (cu after-school inclus) este ușor și GRATUIT. Ai unde să îți lași copiii dacă lucrezi.", a mai scris fostul consilier USR. 

Ajutor social pentru cupluri

"Pentru ajutorarea cuplurilor cu mulţi copiii care câștigă puțin, da, ar fi cazul să se dea un ajutor social Cash pe lună. Însă doar pentru cei săraci. Pentru ceilalţi - reducere de impozite. Şi pentru toţi grădinițe şi after-school.

Restul sunt poveşti. Așa că ar fi bine să începem să vorbim despre cum să stimulăm natalitatea inteligent. Nu cu alocații absurde.", a conchis Caramitru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel