"Car cu boi pe furtuna", de Grigorescu, nu și-a găsit cumpărător
Tabloul "Car cu boi pe furtuna" al lui Nicolae grigorescu, estimat inițial la cel puțin 400.000 de lei, nu a reușit să fie adjudecat, marți, la
"Car cu boi pe furtuna", tabloul de Nicolae Grigorescu, a fost scos la vânzare într-o licitaţie organizată marţi, în Bucureşti, de casa Alis. Estimat la cel puțin 400.000 de lei, tabloul lui Nicolae Grigorescu este un ulei pe pânză, cu dimensiuni 32,5 x 52,5 cm, semnat stânga jos cu roşu. Lucrarea a fost inclusă în expoziţia comemorativă N. Grigorescu din iulie-noiembrie 1957 și a făcut parte din colecţia Dr. I. N. Dona (pe verso sunt aplicate ştampila de colecţie şi parafa de medic).
Tabloul "Car cu boi pe furtună" are o istorie impresionantă. Este una dintre operele valoroase ale lui Nicolae Grigorescu, valoare atestată prin selecționarea tabloului pentru Expoziția Comemorativă Nicolae Grigorescu, organizată de Muzeul de Artă al R.P.R. în anul 1957 (cat.261). Aflat în locuința doctorului Gabriel Iliescu, unul dintre moștenitorii colecției Dr. I. N. Dona, el a fost furat pe 21 iunie 2010. Recuperat de poliție două luni mai târziu, a fost restituit proprietarilor cu grave deteriorări, ce au fost remediate datorită unei restaurări minuțioase cu un înalt grad de profesionalism. Tabloul este susceptibil de a aparține patrimoniului național, întrucât Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.
Potrivit reprezentanților Casei de licitație, lucrarea nu a putut fi vândută și nu va mai fi scoasă la licitație, dar ea se poate cumpăra la suma de 290.000 de lei, plus comisionul casei (15%). Astfel, valoarea tabloului a scăzut cu peste 100.000 de lei. Întrucât pictura nu a fost cumpărată până acum, statul ar putea începe procesul de introducere al tabloului în sfera patrimoniului național.
La licitaţia de marţi au mai fost scoase la vânzare peste 80 de picturi și lucrări de grafică, printre care și:
- "Biserica Sf. Sava din Iaşi" de Camil Ressu - o lucrare în ulei pe carton, estimat la 65.000 de lei;
- "Natură statică cu garoafe şi căni" de Alexandru Ciucurencu - un ulei pe pânză, cu o estimare minimă de 32.000 de lei;
- "Nud şezând" de Gh. N. G.Vânătoru - un ulei pe carton, estimare la 26.000 de lei;
- "Natură statică" de Merica Râmniceanu - un ulei pe pânză, cu o estimare minimă de 24.000 lei;
- "Flori şi căluţ de lemn" de Elena Popea - ulei pe pânză lipită pe carton, estimare la 22.000 de lei;
- "Printre stânci" de Marius Bunescu - un ulei pe carton, estimare la 19.000 de lei;
- "Cină în familie" de Rudolf Schweitzer-Cumpana - un ulei pe carton, cu o estimare minimă de 18.000 de lei;
- "Castelul părăsit din Sâmbăta de Sus" de Ştefan Dimitrescu - estimare la 12.500 de lei;
- "Portret de femeie" de Dimitrie Berea - estimare la 14.000 de lei.
Licitaţia a avut loc la sediul din bulevardul Iancu de Hunedoara, marţi, de la ora 19.00. Lucrările au putut fi văzute la sediul casei Alis, până marţi, între orele 10.00 şi 19.00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News