Capcanele îndulcitorilor și ale dulciurilor ”light”. Mihaela Bilic, avertisment: Dacă nu vreți s-o pățiți… pe burta voastră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @alex9500
FOTO: Freepik @alex9500
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre formele de zahăr, pe care le putem consuma, dar și care sunt avantajele și dezavantajele agenților de îndulcire.

Specialiștii OMS sugerează reducerea consumului de zaharuri liberi sau adăugate la mai puțin de 10% din aportul zilnic de energie, concret, asta înseamnă aproximativ 6 lingurițe de zahăr pe zi, dar și limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână.

Un consum exagerat de zahăr  poate avea impact atât asupra sistemului endocrin și metabolismului, cât și asupra sistemului cardio-vascular și cerebral sau un factor favorizant al depresiei, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.

În acest context, mulți caută o variantă sănătoasă de zahăr, însă nutriționistul Mihaela Bilic susține că aceasta nu există, dar afirmă că îndulcitorii artificiali pot să fie o opțiune.

”Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave.

Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior.

La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Taie pofta de dulce, nu modifica glicemia și sunt recomandați în diabet, cura de slăbire și Detox-ul de zahăr.

Mai există o gamă de îndulcitori numiți polioli, care sunt alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică 2 cal/g în loc de 4 cal pentru zahăr. Din categoria polioli face parte xylitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

Care sunt avantajele și dezavantajele poliolilor

”Dincolo de economia de calorii, care sunt avantajele poliolilor? Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți.

Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire.

Dezavantaje? O mare parte a poliolilor nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, produc gaze și acizi grași cu efect laxativ. Prin urmare un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat.

Și la gătit pot apărea probleme, alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă. Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, deci facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei. Citiți cu atenție eticheta, un produs de tipul biscuiți “fără zahăr” sigur are multe calorii provenite din grăsime”, a mai scris Mihaela Bilic.

Ca o concluzie a nutriționistului, deși consumul de gumă de mestecat cu xylitol, după masă, este indicat, nu trebuie exagerat cu dulciurile ”light”, ”dacă nu vreți s-o pățiți… pe burta voastră”.

Citește și: Acizii grași Omega 3, ”top 5” al beneficiilor. Mihaela Bilic: Silueta are și ea de câștigat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel