Caniculă, celulă de criză în Capitală. Puncte de prim ajutor în zonele aglomerate
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
La nivelul Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției, în cadrul Secțiunii Management Operațional – Operații, s-a decis constituirea unei celule, pentru a monitoriza efectele caniculei, a anunțat Prefectura București.

Prefectul Toni Greblă a solicitat, în cursul zilei de joi, membrilor CMBSU să pună în aplicare planurile de măsuri și acțiuni specifice, având în vedere că, în perioada următoare, vremea va fi caniculară, potrivit ANM.

S-a decis ca, începând de vineri, 22 iulie, autoritățile publice locale să organizeze puncte de prim ajutor în zonele aglomerate ale fiecărui sector pentru distribuția de apă potabilă. De asemenea, CMBSU a decis și informarea preventivă a populației cu privire la importanța respectării recomandărilor pe timpul caniculei, precum și cu privire la interdicția utilizării focului deschis la arderea de vegetaţie uscată.

Temperaturi prognozate de ANM pentru sâmbătă, 23 iulie, la umbră:

41 grade Timişoara
41 grade Oradea
41 grade Arad 
41 grade Băile Herculane
40 grade Drobeta Turnu Severin
40 grade Craiova 
39 grade Reşiţa
39 grade Satu Mare 
39 grade Deva
39 grade Alba Iulia
39 grade Târgu Jiu
39 grade Râmnicu Vâlcea
39 grade Slatina

 

Citește și...

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel