Data actualizării:
Data publicării:

Când sosește ”intrusul”: Sindromul primului născut. Iată cum să te descurci în asemenea situație

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Sindromul primului născut poate fi rezumat într-o serie de reacții ale copilului când un nou născut sosește în casă.

Sindromul primului născut ne vorbește despre o dificultate care îi afectează pe frații mai mari și este declanșat de sosirea unui nou copil în familie. Al doilea sau al treilea copil este ferit de sindromul primului născut dintr-un motiv evident: au avut frați de la naștere. Ei nu știu ce înseamnă să fii singurul în mintea și inimile părinților lor. Să vedem care este această problemă și cum o rezolvăm.

Când sosește ”intrusul”

Sindromul primului născute cuprinde o serie de comportamente și reacții prototipice la copilul cel mare atunci când sosește un frate mai mic. Esența acestei imagini psihologice este că acest micuț care a sosit este, în principiu, văzut ca un intrus și nu ca cineva cu care ai o legătură de sânge.

Toți frații mai mari, și uneori și ceilalți, trăiesc senzația, dar nu întotdeauna cu aceeași intensitate. De obicei este tranzitorie, dar există și cazuri în care această situație devine permanentă. În orice caz, este ceva care afectează bunăstarea copilului și provoacă, de asemenea, probleme de sănătate.

Cea mai tipică caracteristică a sindromului primului născut strămutat este dorința fratelui mai mare de a atrage atenția părinților săi. La fel, sosește și dorința de a ataca sau elimina ”intrusul”, chiar dacă acesta pare să-l iubească și arată că vrea să aibă grijă de el. Dacă părinții nu știu cum să facă față acestei situații, poate provoca daune emoționale grave copilului, scrie La Mente e Meravigliosa.

Simptomele sindromului

Un copil afectat de sindromul primului născut, mai ales dacă este foarte mic, nu știe ce se întâmplă cu el. Nici măcar nu-i este clar dacă își respinge fratele sau sora. Vede doar cum toată lumea se concentrează asupra noului copil și îi acordă mai multă atenție.

Prezintă de obicei modificări în comportamentul său exprimate în una sau mai multe dintre următoarele manifestări:

Pot apărea, de asemenea, simptome fizice sau chiar probleme de sănătate. Uneori apar mai multe probleme digestive, infecții sau dureri de cap. De asemenea, este posibil ca aceștia să dezvolte alergii precum dermatita sau astmul. În unele cazuri ajung să prezinte febră și chiar convulsii.

 

Ce să faci în fața unui caz de sindrom al primului născut?

Sindromul primului născut se poate extinde până la vârsta adultă atunci când nu este gestionat corespunzător. Uneori dă naștere, la copiii care între timp au devenit adulți, unui sentiment profund de abandon și percepția de a nu avea loc în lume. Există, de asemenea, o tendință la gelozie și o stare de doliu aparent inexplicabilă.

Cel mai bun lucru de făcut este să începi să lucrezi cu copilul înainte ca acesta să se nască. Trebuie să-l înveți să împartă un spațiu care odinioară era doar al lui. Prin urmare, este foarte important să-l implici în pregătirile pentru naștere. Cere-i părerea despre locul pe care nou-născutul îl va ocupa. De asemenea, cere-i ajutorul pentru a cumpăra hainelor fraților mai mici și tot ce vor avea nevoie.

Este foarte important să te asiguri că înțelege că mama trebuie să meargă la spital pentru a avea copilul. La o vârstă fragedă nu este ușor de înțeles absențe prelungite, și poate mai puțin atunci când mama vine acasă cu un nou-născut în brațe.

Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că primul născut continuă să ocupe un loc important în viața părinților. Împărtășirea sosirii celui de-al doilea copil cu el trebuie să fie ca un eveniment de familie și nu ca o schimbare drastică de îngrijire și afecțiune. Dacă există dificultăți, totuși, este indicată vizitarea unui terapeut pentru a oferi îndrumări în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel