Când ar fi trebuit să intre România în Schengen. Mircea Geoană: Problema nu s-a născut în ultimele șase luni / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a fost invitat la podcastul „Vin de-o poveste by Radu Țibulcă" unde a vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen. 

„Cât de important e să intrăm în Schengen cât mai rapid și dacă dumneavoastră credeți că ar putea exista vreo legătură între contextul războiului din Ucraina și faptul că votul împotriva aderării României la Schengen a venit chiar de la Viena.”, a întrebat Radu Țibulcă. 

„Eu sunt în continuare perplex. Vorbeam de încheierea negocierilor la UE. În Tratatul de Aderare al Românei la UE spunea foarte clar că în 7 ani de la aderare, România devine automat membru Schengen.

Eu n-am mai fost la guvernare după asta, ce s-a întâmplat de acolo până la momentul aderării, cineva a acceptat, nu știu cine și nici nu vreau să acuz pe nimeni, o formă de relativizare a angajamentului lor față de mine. Asta mă enervează tare de tot! Astea nu se fac. De multe ori, întotdeauna este cineva de afară care vrea să te folosească pe tine pentru problemele lui pentru că nu migrația românească le creează probleme. (...) nu suntem noi principala sursă a migrației, sunt alte zone mult mai complicate care creează o anumită dinamică politică la dânșii.

 Au fost și unii de acasă, în mod clar, care într-un fel nu au știut să negocieze. Ce s-a întâmplat nu știu.

Discuția despre legarea MCV-ului de Schengen, de unde până unde? E ca și cum ai spune că mănânc piersici și banane când eu trebuie să mănânc produse din România. Nu! Dacă e MCV, e MCV, dacă e Schengen, e Schengen! E altceva!

Cine a acceptat și cum s-a putut permite să se asocieze lucruri care, în mod evident, erau chestiuni de discriminare la adresa noastră. Sunt extrem de vocal pe treaba asta. Nu o fac de obicei pentru că am o poziție care mă împiedică să mă implic mai mult decât e nevoie, dar asta nu este ok.

Schengen-ul, evident, costă bani pentru că stau atât de multe TIR-uri și oameni, și în loc să treacă liniștiți prin graniță, stau cu orele și cu zilele pe acolo.

Pe de altă parte, pentru mine este o chestiune practică, politică, dar și simbolică. Pentru mine, rezolvarea rapidă a acestei chestiuni este o prioritate absolută. Problema nu s-a născut în ultimele șase luni și nu vreau să arăt o guvernare, un președinte. S-a creat un fel de acceptare a faptului că alții pot să schimbe regula jocului în timp ce ei îmi cer mie să respect regula jocului. Asta nu e ok.

Este o chestiune pentru care trebuie să ne batem cu toate argumentele și sunt modalități de a negocia. Sper să fie folosite toate pârghiile de influență pe care le avem la dispoziție.", a spus Mircea Geoană la podcastul „Vin de-o poveste by Radu Țibulcă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel