Când ar fi murit Nicolae Ceaușescu dacă nu era executat în decembrie '89. Medicii i-au pus un diagnostic crunt
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Wikimapia
foto: Wikimapia
De ce boală ar fi suferit Nicolae Ceaușescu?

Chiar dacă Revoluția nu s-ar fi produs și Ceaușescu nu ar fi fost executat, viața lui se apropia oricum de sfârșit, spun criticii și analiștii istorici. Moartea dictatorului ar fi putut surveni în orice moment, indiferent de circumstanțe, din motive naturale sau de sănătate. Mai multe despre acest scenariu se pot afla și din filmul proaspăt lansat "Tovarășu': facerea, gloria și desfacerea unui dictator". Cele 3 episoade ale documentarului sunt capitole fascinante din istorie, care acoperă toată viața lui Nicolae Ceaușescu. „Pentru a înțelege cum a ajuns fostul lider să fie cel mai controversat personaj din istoria recentă a României, trebuie să ne întoarcem la începutul vieții sale”, spune producătorul miniseriei documentare, John Florescu pentru PRO TV.

În ultimii ani ai vieții sale, se pare că Nicolae Ceaușescu a fost afectat de probleme de sănătate care l-au copleșit. Suferea în permanență de epuizare fizică, organismul său se afla în pragul colapsului, iar experții indică faptul că, și în cazul în care nu ar fi fost supus execuției, nu ar mai fi avut prea mult de trăit. Se estimează că dictatorul ar fi avut încă aproximativ un an și jumătate sau cel mult doi de viață.

„Eu am vorbit cu medicul lui, medicul urolog. Și mi-a spus că, oricum, Ceaușescu, din punct de vedere al resurselor energetice, era epuizat, aproape tot organismul. Și la bilanțul energetic, la fel – mai mult de un an jumătate, doi, nu mai trăia”, a declarat Constantin Boștină, fost consilier personal, citat de cancan.ro.

Avea Ceaușescu cancer?

Se vehiculau zvonuri conform cărora liderul ar fi suferit de cancer de prostată. Cu toate acestea, nu a existat nicio confirmare oficială, deoarece Nicolae Ceaușescu păstra cu strictețe detaliile medicale personale departe de ochii publicului. Chiar dacă astfel de speculații circulau în diferite cercuri, informațiile nu au fost făcute publice. „Eu știu că Ceaușescu ținea foarte secret și el și toată lumea din jurul lui toate bolile lui. De exemplu, a fost suspectat că are cancer de prostată prin 1980, dar un agent CIA care era responsabil cu Europa de Est i-a comunicat și lui Ronald Reagan că Ceaușescu e pe moarte. Nu s-a confirmat niciodată, nu știm”, menționa Dr. Dora Petrilă, scriitor, în cartea „Bolile dictatorilor”, potrivit Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel