Cancerul nuclear: România are stocuri de numai 15.000 de doze de iodură de potasiu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
iodura de potasiu
iodura de potasiu

Lumea întreagă deja se teme pentru ce e mai rău, căci situația din Japonia este scăpată de sub control. Toate țările își fac stocuri de iodură de potasiu, medicament care previne cancerul tiroidian, principala amenințare a radiațiilor. După Japonia, americanii au golit farmaciile de iodură de potasiu, fiind primii avizați în cazul unui nor radioactiv, căci vântul bate înspre SUA.

În ceea ce privește România, stocurile de iodură de potasiu de la spitalul din Cernavodă numără numai 15.000 de doze. Prin comparație, Spania, țară cu o populație dublă față de România, are stocuri de 119.300 de doze de iodură de potasiu.

Totuși, acesta nu este un medicament universal pentru prevenția efectelor radiațiilor asupra sănătății. Nu previne intrarea în corp a iodului radioactiv prin inhalare sau prin mâncarea contaminată. Nu protejează alte părți ale corpului în afară de tiroidă și nu preotejează tiroida de alte componente radioactive în afară de iod, cum ar fi, de exemplu, cesiul. De asemenea, medicamentele nu au efect retroactiv, deci, odată expusă iodului radioactiv, tiroida nu va își va reveni după tratarea cu iodură de potasiu. O doză de iodură de potasiu are efect pentru 24 de ore.

Citește și:

Iodura de potasiu nu este un remediu universal anti-radiaţii. Este eficientă, dar are limitele ei

Ce am învățat din accidentul de la Cernobâl. Care sunt simptomele iradierii și cum ne putem apăra – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel