Cancelarul Olaf Scholz a efectuat o vizită surpriză la Kiev și a promis Ucrainei un ajutor militar de 650 de milioane de euro
A avut loc o vizita surpriză a cancelarului german Olaf Scholz la Kiev.
Cancelarul Olaf Scholz a efectuat luni o vizită neașteptată la Kiev, promițând că țara sa va rămâne cel mai mare susținător al Ucrainei în Europa și promițând livrarea în această lună a unui ajutor militar în valoare de 650 de milioane de euro.
Vizita, a doua de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape trei ani, semnalează sprijinul Germaniei într-un moment de incertitudine, înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și în timp ce forțele rusești obțin câștiguri teritoriale constante.
Scholz va purta discuții cu președintele Volodimir Zelenski, care va face presiuni asupra NATO pentru a invita Ucraina să se alăture alianței militare în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Bruxelles în această săptămână.
Vizita ar putea fi, de asemenea, o modalitate pentru cancelarul german de a încerca să își consolideze acreditările în materie de politică externă, în condițiile în care se confruntă cu o luptă dificilă pentru realegere la vot în februarie, după ce coaliția sa s-a prăbușit în noiembrie.
Bilanțul său în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei a fost analizat atât de cei care doresc să facă mai mult pentru a ajuta Kievul, cât și, de cealaltă parte, de alegătorii care doresc ca Germania să renunțe la trimiterea de arme și ajutoare Ucrainei.
Poziția cancelarului Scholz cu privire la rachetele Taurus
În timp ce susține că Germania este al doilea mare furnizor de arme al Ucrainei după Statele Unite, Scholz a refuzat în mod repetat să trimită Ucrainei rachete de croazieră Taurus, temându-se că acest lucru ar putea atrage țara sa într-un conflict direct cu Rusia.
De asemenea, el a fost criticat de aliați, inclusiv de Zelenski însuși, pentru că a avut o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin pentru prima dată în aproape doi ani, în noiembrie, pe care criticii au considerat-o ca fiind destinată câștigurilor politice interne.
„Germania va rămâne cel mai puternic susținător al Ucrainei în Europa”, a scris Scholz pe X, adăugând că va anunța în timpul întâlnirii sale cu Zelenski ”echipamente militare suplimentare în valoare de 650 de milioane de euro, care urmează să fie livrate în decembrie”.
Sprijinul pentru Ucraina se profilează ca o problemă majoră în alegerile federale din Germania.
Friedrich Merz, liderul opoziției conservatoare, care este pe cale să îl detroneze pe Scholz, a declarat că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus și, la sfârșitul săptămânii, l-a acuzat pe cancelar că exagerează pe această temă.
Nu a fost publicat niciun program al vizitei lui Scholz în Ucraina, însă liderii aflați în vizită țin de obicei o conferință de presă comună cu Zelenski în timpul deplasărilor la Kiev.
Vizita are loc la o zi după ce Antonio Costa, noul președinte al Consiliului Uniunii Europene, și noul șef al politicii externe a UE, Kaja Kallas, au vizitat capitala ucraineană în prima lor zi în funcție pentru a-și manifesta sprijinul.
Trupele Moscovei au capturat sat după sat în estul Ucrainei, ca parte a unei campanii de cucerire completă a regiunii industriale Donbas, în timp ce loviturile aeriene rusești continuă să vizeze o rețea energetică ucraineană slăbită, pe măsură ce iarna se apropie.
Lovituri dure
În noiembrie, administrația demisionară a lui Joe Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a utiliza arme occidentale pentru a lovi mai departe în teritoriul rus. Moscova a răspuns atacând Ucraina cu o nouă rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune și a amenințat cu atacuri asupra sediilor guvernamentale din Kiev.
Kievul a cerut de mult timp Moscovei să retragă toate trupele de pe teritoriul său. De asemenea, dorește garanții de securitate occidentale comparabile cu statutul de membru al NATO, pentru a împiedica Rusia să atace din nou.
Moscova, care controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, cere recunoașterea anexării teritoriului ucrainean și neutralitate permanentă pentru Ucraina.
Săptămâna trecută, Zelenski a lansat ideea ca Ucrainei să i se acorde statutul de membru NATO chiar și în timp ce Rusia ocupă o parte din teritoriul capturat, o soluție care, în opinia sa, ar putea pune capăt „etapei fierbinți” a războiului.
În comentariile de duminică, Zelenski a precizat că orice invitație de a adera la alianță trebuie să se extindă la întregul teritoriu ucrainean, chiar dacă acordul de apărare colectivă al alianței ar putea să nu funcționeze în zonele ocupate de forțele ruse, conform agenției de presă Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News