”Ne aflăm în prima linie a unei crize”. Curtea Internațională de Justiție, solicitată să recunoască prejudiciile cauzate de schimbările climatice
Există noi tensiuni cu privire la schimbările climatice.
Vanuatu a îndemnat luni instanța supremă a Națiunilor Unite să recunoască daunele cauzate de schimbările climatice în hotărârea sa privind obligația legală a țărilor de a lupta împotriva acestora și de a aborda consecințele contribuției lor la încălzirea globală.
Vanuatu, unul dintre micile state insulare care a condus efortul de a determina Curtea Internațională de Justiție să emită un așa-numit aviz consultativ, a fost primul dintre cele peste 100 de state și organizații internaționale care și-au prezentat punctele de vedere pe parcursul a două săptămâni de proceduri.
„Ne aflăm în prima linie a unei crize pe care nu am creat-o noi, o criză care ne amenință însăși existența”, a declarat Ralph Regenvanu, trimisul special al Vanuatu pentru schimbările climatice și mediu, în fața Curții, în momentul începerii procedurilor.
Regenvanu a declarat că există o nevoie urgentă de un răspuns la schimbările climatice care să fie înrădăcinat în dreptul internațional, mai degrabă decât în politică.
„Ne așteptăm ca instanța să recunoască faptul că acest comportament care a cauzat deja daune imense poporului meu și multor altora este ilegal, că trebuie să înceteze și că urmările sale trebuie reparate”, a spus el.
Audierile încep la o săptămână după ce națiunile în curs de dezvoltare au condamnat ca fiind extrem de inadecvat rezultatul summitului COP29, în cadrul căruia țările mai bogate au convenit să ofere 300 de miliarde de dolari în finanțare anuală pentru climă până în 2035, pentru a ajuta națiunile mai sărace să facă față schimbărilor climatice.
Cum sunt văzute avizele Curții Internaționale de Justiție
Deși avizele consultative ale Curții Internaționale de Justiție nu sunt obligatorii, acestea sunt semnificative din punct de vedere juridic și politic. Experții spun că eventualul aviz al Curții privind schimbările climatice va fi probabil citat în procese legate de schimbările climatice în instanțe din Europa până în America Latină și nu numai.
Cynthia Houniuhi, activistă pentru climă în rândul tinerilor din Insulele Solomon, le-a spus judecătorilor că viitorul tinerilor din statele insulare mici este incert și este determinat în prezent de o mână de țări care emit gaze cu efect de seră și care au cauzat schimbările climatice.
„În calitate de judecători ai Curții Internaționale de Justiție, aveți puterea... de a ne ajuta să corectăm cursul și să reînnoim speranța în capacitatea umanității de a aborda cea mai mare provocare a timpului nostru”, a spus ea, adăugând că grupul de 15 judecători ar putea face acest lucru prin aplicarea dreptului internațional la comportamentul care cauzează schimbările climatice.
În afară de state insulare mici, numeroase țări occidentale și țări în curs de dezvoltare, instanța va audia, de asemenea, primii doi emitenți de gaze cu efect de seră din lume, Statele Unite și China. Grupul producătorilor de petrol OPEC își va exprima, de asemenea, punctul de vedere.
Audierile vor continua până pe 13 decembrie. Avizul instanței este așteptat să fie emis în 2025, conform agenției de presă Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News