Data actualizării:
Data publicării:

Căminele culturale din Covasna, reabilitate prin programul judeţean de dezvoltare a localităţilor rurale

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Economie
WhatsApp
Şaisprezece cămine culturale vor fi reabilitate şi modernizate printr-un program finanţat de Consiliului Judeţean Covasna, ce vizează dezvoltarea localităţilor din mediul rural.

Conducerea Consiliului Judeţean a precizat că în ultimele trei luni au fost depuse 16 proiecte ce vizează reabilitarea căminelor culturale din mediul rural, iar în opt cazuri s-au încheiat deja contractele de finanţare nerambursabilă, urmând ca în perioada următoare să fie semnate şi celelalte.

Întrucât programul se bucură de succes, Consiliul Judeţean a suplimentat fondul de finanţare.

"Am suplimentat cu 200.000 de lei fondul destinat reabilitării şi modernizării căminelor culturale din mediul rural, cu 150.000 lei fondul destinat pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ preuniversitar, şcoli şi grădiniţe, iar 10.000 de lei am alocat pentru programul destinat construirii locurilor de joacă. Aceste finanţări pot fi accesate de unităţile administrativ teritoriale care trebuie să asigure o contribuţie proprie de 50%", a declarat vicepreşedintele Consiliului, Henning László.

Consiliul Judeţean Covasna are în derulare un număr de opt programe de dezvoltare locală, pentru care a alocat pe parcursul anilor 3,1 milioane lei.

Printre acestea se mai numără programul de reabilitare şi modernizare a cabinetelor medicale, a bazelor sportive şi de agrement, amenajarea locurilor de joacă pentru copii, precum şi programul "Primul ghiozdan" prin intermediul căruia toţi copiii care încep clasa pregătitoare primesc cărţi şi ghiozdane la începutul anului şcolar.

Începând din acest an, Consiliul Judeţean acordă sprijin financiar şi pentru reabilitarea şi dotarea bibliotecilor şi remizelor de pompieri din mediul rural, precum şi pentru înfiinţarea unor case memoriale şi muzee.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru AGERPRES că programul de dezvoltare a localităţilor rurale, iniţiat în anul 2014, se bazează pe cofinanţare, CJ oferind primăriilor posibilitatea să acceseze până la 25.000 de lei, cu condiţia să contribuie cu o sumă cel puţin egală pentru realizarea proiectului propus.

Potrivit acestuia, până acum au fost reabilitate 16 cabinete medicale din mediul rural aflate în proprietatea comunităţilor locale, 69 cămine culturale şi 33 de baze sportive, iar începând din acest an, banii vor putea fi folosiţi şi pentru dotarea cu aparatură şi echipamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel