Camerele de comerț europene analizează la București strategia de dezvoltare a Regiunii Carpatice
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Mihai Daraban: CCIR este angajată total în sprijinirea programelor de dezvoltare regională promovate de către Uniunea Europeană
Mihai Daraban: CCIR este angajată total în sprijinirea programelor de dezvoltare regională promovate de către Uniunea Europeană
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat reuniunea președinților camerelor de comerț din statele semnatare ale Convenției Carpatice, evenimentul beneficiind de prezența reprezentanților Poloniei, Ucrainei, Serbiei și României. Totodată, la reuniune a participat și directorul general al Asociaţiei Camerelor Europene de Comerţ și Industrie (EUROCHAMBRES), Ben Butters.

Convenția-cadru pentru protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților a fost semnată la Kiev, în mai 2003, de un număr de șapte state, și anume: Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Serbia și Ucraina, având ca principal scop îmbunătățirea calității vieții, consolidarea economiilor și comunităților locale și protejarea valorilor culturale. În prezent, Convenția a adoptat și semnat cinci protocoale de implementare privind biodiversitatea, pădurile, turismul, transportul și agricultura.

„CCIR este angajată total în sprijinirea programelor de dezvoltare regională promovate de către Uniunea Europeană (UE), precum și în procesul de valorificare al potențialului economic din toate zonele României, inclusiv zona carpatică. Consideram că tot acest efort se poate concretiza numai integrat în strategia europeană, astfel încât fondurile alocate să poată beneficia de o optimizare maximă. Un complex de strategii sustenabile în Regiunea Carpatică poate fi abordat numai în rezonanță cu obiectivele de interes ale României, derivate din Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Propunerile avansate azi de către partenerii din Polonia pot fi implementate într-un format extins al SUERD care să cuprindă și regiunea Podkarpackie. Vom fi permanent alături de camerele de comerț membre Eurochambres pentru sprijinirea inițiativelor de dinamizare ale schimburilor comerciale europene”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

„Pentru EUROCHAMBRES este foarte importantă opinia Comisiei Europene cu privire la această macro-regiune pentru Carpați, fiind încurajate cu precădere colaborările la nivelul celor patru macro-regiuni. La nivelul Strategiei pentru Regiunea Dunării se regăsesc majoritatea statelor vizate în strategia pentru Carpați. Pentru a clarifica însă această problemă, EUROCHAMBRES trebuie să se consulte cu toți membri săi pentru a identifica posibilitatea unei susțineri la nivel european”, a declarat Ben Butters, director general EUROCHAMBRES.

„Polonia, precum și camera de comerț polonă, apreciază calitatea colaborării cu România și CCIR, în toate formatele internaționale în care sunt partenere, cum ar fi Inițiativa celor Trei Mări (3SI). Suntem astăzi, aici, la invitația colegilor români pentru a prezenta viziunea noastră referitoare la dezvoltarea durabilă a Regiunii Carpatice din Polonia. Vom continua efortul de a convinge Comisia Europeană în ceea ce privește susținerea acestei regiuni, dar, în egală măsură, apreciem si vom lua în considerare posibilitatea de a fi parteneri în strategia SUERD”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Poloniei, Marek Kloczko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel