Cămașa cu altiță (ia românească), deblocare proces patrimoniu UNESCO
"Cămașa cu altiță" (ia românească) ar putea intra în patrimoniul imaterial al UNESCO. Dosarul "cămașa cu altiță" este un dosar comun cu Republica Moldova. Cele două țări au înscris până acum împreună, în patrimoniul imaterial UNESCO, scoarța (covorul tradițional românesc), colindatul în ceată bărbătească și Mărțișorul (practici culturale asociate zilei de 1 Martie).
Comisia permanentă comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a anunțat că face demersuri pentru deblocarea dosarului "Cămașa cu altiță" (ia românească).
"Cămașa cu altiță" (ia românească) ar putea intra în patrimoniul imaterial al UNESCO, în baza dosarului realizat de Comisia Națională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Dosarul era prevăzut să fie finalizat în acest an, dar se află în întârziere. Deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, s-a întâlnit cu Ministrul Culturii, George Ivașcu, în încercarea de a debloca dosarul "cămășii cu altiță".
"Din discuția purtată, am înțeles că au existat ceva probleme în funcționarea Comisiei Naționale pentru salvgardarea patrimoniului, care și-a întrerupt temporar activitatea. Suntem în An Centenar și ar fi un pas important să reușim să depunem la UNESCO dosarul iei românești. Întâlnirea cu ministrul Ivașcu a fost una deschisă și constructivă și am primit asigurări că Ministerul Culturii și Identității Naționale va face demersuri pentru reluarea și accelerarea activității Comisiei pentru salvgardarea patrimoniului, astfel încât, până la sfârșitul anului, specialiștii să pregătească dosarul, care să poată fi depus la UNESCO, unde acesta va urma procedurile specifice", a precizat deputatul Ionel Palăr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News