Data publicării:

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 august 2024 - Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!", astăzi

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 august - Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!", astăzi. Pe data de 30 august este prăznuit Sfântul Alexandru. 

Sfântul Alexandru a fost episcop în Constantinopol în perioada domniei împăratului Constantin cel Mare (313-337). A avut un rol important la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, desfășurat în anul 325, unde s-a remarcat ca un fervent apărător al credinței ortodoxe, potrivit crestinortodox.ro. La acest sinod, Alexandru l-a confruntat pe Arie, unul dintre preoții săi, care începuse să răspândească o învățătură contrară tradiției și doctrinei Bisericii.

Arie și adepții săi au refuzat orice reconciliere, ceea ce a dus la convocarea unui sinod local în anul 321. În cadrul acestui sinod, Arie a susținut că Fiul nu este etern, ci a fost creat de Tatăl. Sinodul a emis imediat anatema împotriva acestei învățături! În apărarea ortodoxiei a fost chemat și Osie, episcop de Cordova. Situația s-a agravat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace Sinodul I Ecumenic de la Niceea în anul 325, care a hotărât excomunicarea lui Arie.

Propovăduirea eretică a lui Arie a început între anii 312 și 320. Este posibil ca ideile sale eretice să fi apărut în mintea sa cu ceva timp înainte de anul 320, însă acestea au devenit o realitate concretă în jurul acestui an. Claudio Moreschinni subliniază punctele cheie ale ereziei ariene:

"Fiul, nefiind Dumnezeu adevărat, nu putea să fie decât creatură, chiar dacă cea mai perfectă dintre creaturi. Ceea ce nu reprezintă un impediment pentru că Tatăl să fie Tată, doar că acesta este părinte pentru o fiinţă diferită de El. Este adevărat că Fiul este numit Dumnezeu, dar numai într-un sens impropriu: El este bun şi înţelept, se bucura de prerogativa de a fi fost creat direct de Dumnezeu, în vreme ce celelalte creaturi au fost create prin Fiul. În schimb, existenţa să nu se identifica nicidecum cu realitatea divină: El este pentru totdeauna contingent. (...) Mântuirea pe care Hristos o aduce oamenilor nu constă într-o înnoire a naturii lor, săvârşită graţie înălţării, prin Hristos, a aceleiaşi naturi umane, ci în oferirea unui model de viaţă şi în revelarea credinţei adevărate" (Claudio Moreschinni, Enrico Norelli, Istoria literaturii vechi, greceşti şi latine, vol. II/1, Editura Polirom, Iaşi, 2004, p. 37).

Rugăciune către Sfântul Alexandru

"Tu ești cel ce cu îndrăzneală păzești turma lui Hristos de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți. Și pe cei ce scapă sub adăpostirea ta îi aperi de năvălirea lor, Alexandre preafericite. Și pe noi, care suntem înviforați de gânduri și de lucruri necuvioase, izbăvește-ne! Nu ne pricepem de unde să începem a-ți aduce laudă ție, părinte. Că, aducându-ne aminte de smerenia și de faptele tale cele minunate, ne spăimântăm!

Izbăvește-ne, părinte, cu rugăciunile tale! Ca și pe turma ta, de erezia lui Arie. Auzi-ne, preacuvioase, precum ascultând pe împăratul, ai rușinat pe filosoful cel mincinos. Dă-ne mâna de ajutor, Sfinte Alexandre, precum ai dat și părinților la sobor împotriva lui Arie. Tu ești păstorul cel bun, Alexandre ierarhe, care turma ta ai povățuit-o către pășune duhovnicească. Și din izvorul raiului ai adăpat-o pe dânsa.

Izbăvește-ne, părinte, cu rugăciunile tale!

O, Ierarhe Alexandre, toiagul cel tare al bătrâneților, întreaga înțelepciune a povățuirii tinerilor, povățuitorul pruncilor, laudă a tot poporul și cununa Bisericii, pe tine te lăudăm! Căci minunată s-a arătat viața ta pe pământ. Din vremea tinereților tale ai iubit pe Domnul mai mult decât orice pe lume. De împresurările diavolești ai izbăvit pe oameni, părinte, cu rugăciunile tale și cu râurile sudorilor tale ai stins mulțimea zeilor păgâni.

Dăruieşte-ne vindecări neputințelor noastre, sfinte ierarhe! Arată-ne minune dumnezeiască, fericite, nouă, celor ce alergăm la tine cu căldură. Izbăveşte-ne de tot necazul și năvălirea.

O, păstorule prea bun, cu umilință dintru adâncul inimii ne rugăm: auzi-ne pe noi care, aducând această puțină rugăciune din învăpăierea sufletelor noastre, cădem către tine; fii mijlocitor către Preamilostivul Dumnezeu ca să stingă cugetele viclene ale vrăjmașilor noștri și să ne izbăvească de toată nevoia și necazul care tulbură odihna și liniștea vieții noastre. Amin.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel