Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 mai 2023 - Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!"
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 20 mai 2023, 06:00
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 mai 2023 - Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!". Pe 20 mai este prăznuită Sfânta Lidia din Filipi.Calendar Creștin 

Sfânta Lidia din Filipi este cunoscută drept prima creştină din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflăm că după ce Pavel predica mai multor femei adunate la un rău din apropierea cetăţii Filipi, Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, a crezut în Hristos şi a mărturisit că vrea să devină creştină, scrie crestinotodox.ro.

Din Scriptură aflăm că "Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel" (Faptele Apostolilor 16, 14). Primeşte botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar în casa ei se formează prima comunitate creştină europeană.

Sfântul Talaleu, prăznuit în aceeași zi

Tot astăzi, este prăznuit Sfântul Talaleu. Acesta a trăit în vremea împăratului Numerian (283-284). Tatăl lui se numea Veruchie, iar mama sa Romilia. Ajunge medic, tămăduind bolnavii fără a cere nimic în schimb. În momentul în care Îl mărturiseşte pe Hristos, judecătorul porunceşte celor doi torţionari, Alexandru şi Asteriu, să-i perforeze genunchii şi să-l atârne de un copac.

Dumnezeu, prin purtarea Sa de grijă, i-a orbit pe torţionari, iar aceştia în loc să-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură. Torţionarii au fost biciuiţi, pentru că s-a crezut că au făcut acest lucru intenţionat. În urma acestei minuni, cei doi au devenit creştini şi au primit moartea prin tăierea capului.

Sfântul Talaleu a fost supus mai multor chinuri, iar în cele din urmă, a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Moaştele Sfântului Talaleu sunt prezente în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol. Sfântul Talaleu este invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât şi în cele de la sfinţirea apei.

Rugăciunea de dimineață scrisă de Părintele Arsenie Boca

"Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus ţină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haina, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.

Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?