Călătorie în Norvegia prin intermediul culturii la Cluj, cu ocazia aniversării a 20 de ani de lectorat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
lectorat norvegiana cluj
lectorat norvegiana cluj

Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti, împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai, aniversează 20 de ani de existenţă ai Lectoratului de limbă şi literatură Norvegiană,unul dintre cele mai importante centre din lume pentru promovarea culturii norvegiene în rândul studenţilor. Publicul larg va avea ocazia să cunoască țara scandinavă prin intermediul unui vernisaj exclusiv și prin piesa de teatru Elling, o poveste caldă şi plină de umor despre prietenie şi curaj.

Maniferstările prilejuite de acest eveniment vor avea loc marţi, 3 mai 2011 în Cluj-Napoca:

12:15 Reuniune aniversară a Lectoratului de limbă şi literatură norvegiană.

Vernisajul expoziţiei de fotografie a artistului Vladimir Donkov: Lumina din Nord. Călătorie în munţii din Nordul Norvegiei. (Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, str.Kogălniceanu, nr. 1), intrarea liberă

19:00 Elling. Piesa de teatru Elling va fi jucată pe scena teatrului clujean de către echipa Teatrului de Comedie din Bucureşti. Distribuţie: Marius Florea Vizante, Sandu Pop, Mihaela Măcelaru, Şerban Georgevici. Regia: Vlad Massaci (Teatrul Naţional “Lucian Blaga”, P-ţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4), intrarea liberă. După un stagiu de doi ani petrecut într-un centru de tratament, Elling şi Kjell Bjarne primesc permisiunea de a se muta într-un apartament din Oslo, cu condiţia să aibă grijă de propriile persoane. Aventurile prin care trec cei doi prieteni, relaţiile pe care le stabilesc, situaţiile cu care se confruntă la tot pasul, îi forţează pe cei doi tineri să se maturizeze şi să se aventureze în viaţă.

Specializarea limbă şi literatură norvegiană a fost creată în anul 1991 şi a stat la baza înfiinţării Departamentului de Limbi şi Literaturi Scandinave (în 2001). Programul iniţiat şi coordonat de prof. dr. Sanda Tomescu Baciu a debutat cu 12 cursanţi. Numărul studenţilor a crescut de peste zece ori în cele două decenii de activitate, înregistrând până în 2010 un total de 448 absolvenţi. Astfel, Lectoratul a devenit unul dintre cele mai importante centre din lume pentru promovarea culturii norvegiene în rândul studenţilor. De asemenea, prin organizarea de evenimente culturale, de la expoziţii de carte şi afişe, litografie, până la proiecţii de filme, lansări de reviste, premiere teatrale şi conferinţe pe diverse teme, Lectoratul de limbă şi literatură norvegiană a reuşit să stârnească curiozitatea publicului larg faţă de Norvegia, în general, şi să contureze o imagine de ansamblu asupra culturii norvegiene, prin prezentarea acestor expresii artistice atât de variate.

Lectoratul s-a bucurat de atenţia Casei Regale Norvegiene cu ocazia vizitei oficiale de stat efectuate de Majestăţile Lor în România în 1999. Cu acest prilej, Majestăţile Lor Regele Harald şi Regina Sonja au oferit două burse de studiu în Norvegia pentru anul universitar 1999-2000. O altă distincţie importantă este Ordinul Norvegian Regal de Merit în grad de Cavaler, clasa întîi, decernat în 2003 Sandei Tomescu Baciu pentru promovarea limbii şi culturii norvegiene în România. La nivelul Universităţii Babeş-Bolyai, meritele deosebite ale Specializării limba şi literatura norvegiană au fost recompensate prin acordarea Diplomei de excelenţă la nivel licenţă, în anul 2010.

Cei peste 120 de studenţi înscrişi la această specializare au posibilitatea de a absolvi studii de licenţă şi doctorat în domenii conexe limbii, literaturii şi culturii norvegiene. La nivel de masterat studenţii au în ofertă un modul opţional de limbă, literatură şi cultură norvegiană. De asemenea, ei pot participa la programele de cercetare sprijinite prin granturi, sponsorizări şi donaţii oferite de Norvegia. Cursanţii sunt încurajaţi să aibă contact direct cu cultura norvegiană, fie prin înscrierea la şcoli de vară şi diverse programe de mobilităţi Erasmus la universităţi norvegiene, fie prin participarea la prelegeri susţinute de profesori invitaţi din Norvegia. Fondul de carte al Bibliotecii de studii nordice, donat de către Norvegia şi alte ţări scandinave, le facilitează însuşirea de cunoştinte teoretice. Din 2008, pe lângă specializarea secundară de limbă şi literatură norvegiană, la nivel de licenţă, a fost introdusă şi specializarea principală. Prima promoţie va absolvi in iunie 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel