Data publicării:

Cabinetul israelian a aprobat un buget controversat pentru anul 2024, adăugând 15 miliarde de dolari pentru război -Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
După ce bugetul a fost contestat inițial din cauza „împovărării” sistemului, oamenii politici din Israel critică decizia lui Netanyahu de a nu crește taxele pentru a face față deficitului bugetar pe 2024.

Guvernul Israelului a aprobat luni un buget de stat pentru anul 2024, controversat, cu amendamente care adaugă 55 de miliarde de shekeli (15 miliarde de dolari) cheltuieli, după peste trei luni de război cu Hamas, au declarat Ministerul Finanțelor și biroul Prim-ministrului.

Cu războiul Israelului împotriva grupului islamist palestinian depășind 100 de zile duminică, bugetul modificat va include mai mulți bani pentru apărare și compensații pentru cei afectați de conflict, împreună cu alocări mai mari pentru sănătate, poliție, asistență socială și educație.

"Am schimbat prioritățile astfel încât fiecare rezervist și fiecare luptător și familia sa știe că există un guvern care stă în spatele lui și se ocupă complet de aceștia", a declarat ministrul Finanțelor Bezalel Smotrich, după vot.

Aprobarea a venit după peste 24 de ore de dezbateri în care votul a fost amânat de miniștri nemulțumiți de nivelul reducerilor bugetare la unele ministere menite să compenseze cheltuielile suplimentare de război. La final, unele reduceri planificate la sănătate și securitate internă au fost abandonate pentru a asigura trecerea bugetului.

În total, cheltuielile în 2024 vor ajunge la 582 de miliarde de shekeli, cu aproximativ 70 de miliarde mai mult decât bugetul său inițial și după o reducere generală de 20 de miliarde de shekeli. Ministerul proiectează un deficit bugetar de 6,6% din PIB în acest an.

Israelul a aprobat anul trecut un buget pe doi ani pentru 2023 și 2024, dar războiul din Gaza a perturbat finanțele guvernului, necesitând modificări bugetare și cheltuieli suplimentare.

Miniștrii de la Uniunea Națională, un mic partid centrist condus de principalul rival politic al premierului Benjamin Netanyahu, Benny Gantz, și care s-a alăturat unui guvern de urgență la începutul războiului, au votat împotriva bugetului, deoarece cererile privind reducerea ministerelor guvernamentale și înghețarea salariilor parlamentarilor nu au fost îndeplinite.

Partidul lui Gantz a exprimat și dezamăgirea că fondurile de coaliție nu au fost reduse mai mult, afirmând că mai este timp să arate "responsabilitate națională" înainte ca bugetul să fie aprobat în totalitate de parlament.

În ultimele săptămâni, bugetul a devenit tensionat, în special în legătură cu plățile pe care Netanyahu le-a acceptat în conformitate cu un acord de coaliție din 2022 cu Smotrich și liderii altor partide religioase.

Acel acord prevedea rezervarea a 8 miliarde de shekeli (2,15 miliarde de dolari) pentru partidele ultra-ortodoxe și de extremă dreaptă în 2024. Conform unui proiect de buget, doar 2,5 miliarde de shekeli din aceasta sumă vor fi reduse, în ciuda nevoilor de finanțare pentru război.

Aprobarea bugetului este, de asemenea, probabil să irite Banca Israelului, care a îndemnat guvernul să reducă mai mult cheltuielile și să majoreze taxele pentru a preveni umflare deficitului.

În buget, vor exista și creșteri de taxe în acest an pentru țigări și produse din tutun, precum și pentru profiturile băncilor, notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel