Data publicării:

Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut miercuri, din cauza temerilor privind criza din zona euro

WhatsApp

Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut miercuri, din cauza temerilor privind extinderea crizei din zona euro către ţările "de bază" din blocul monetar, precum Franţa, debitor cu rating triplu A care se confruntă cu creşterea dobânzilor obligaţiunilor de stat.

Bursa Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a scăzut cu 2,1%, în timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis miercuri în coborâre cu 0,9%, informează Mediafax.

Moneda euro a atins minimul ultimelor cinci săptămâni faţă de dolar şi yen, odată cu creşterea aversiunii la risc a investitorilor.

Moneda unică s-a depreciat cu 0,7% faţă de dolar, la 1,3437 dolari pe euro.

Preţul aurului a scăzut cu 1%, la 1.763,39 dolari pe uncie, unii jucători încercând să-şi acopere pierderile pe active riscante lichidând o parte din poziţiile pe aur.

Situaţia politică din Italia şi Grecia, unul dintre principalii factori care determină direcţia pieţelor, este încă neclară, implementarea măsurilor dure de austeritate necesare pentru stoparea extinderii crizei datoriilor de stat fiind încă pusă sub semnul întrebării.

La Roma, premierul desemnat Mario Monti ar trebui să-şi prezinte miercuri cabinetul.

"Este clar că pieţele aşteaptă o întrerupere în circuit, care să reducă presiunile de pe dobânzile obligaţiunilor ţărilor de la periferia zonei euro. Dacă nu va ieşi niciun anunţ în următoarele zile, suspectăm că situaţia s-ar putea agrava foarte rapid", comentează un analist australian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel