Data publicării:
Bursa rurală de 200 de lei pe lună nu se mai acordă liceenilor / Niciun elev de clasa a V-a nu va putea lua bursă de merit. Ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial
Ordinul de ministru care reglementează noile criterii de acordare a burselor a fost publicat în Monitorul Oficial, luni, în aceeași zi în care Avocatul Poporului a spus că prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”.
Printre cele mai criticate criterii din noul ordin: eliminarea burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a dar și cele rurale pentru liceeni care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Nici una dintre modificări nu a fost anunțată public de ministru, transmite Edupedu.ro. Criteriile pentru bursele de studiu, de ajutor social, de performanță și de merit pot fi văzute aici!
Avocatul Poporului a precizat azi într-un comunicat că prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”.
Tot astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru despre care a scris sursa citată din 8 septembrie care prevede noile criterii de acordare a burselor școlare în anul 2022-2023. Publicarea în Monitorul Oficial echivalează cu intrarea în vigoare a actului și implicit a noilor criterii, iar acest lucru se întâmplă după ce a trecut prima săptămână de cursuri din acest an școlar.
Ce prevede ordinul
Bursa de merit nu se mai acordă elevilor de clasa a V-a. Aceasta se acorda până acum pe baza mediei din semestrul al II-lea, însă anul acesta anul școlar este împărțit altfel, pe module, nu pe semestre. Din această cauză, bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației.
De asemenea, este eliminată și bursa socială pentru elevii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu.
Potrivit sursei citate, reprezentanții Ministerului Educației ar fi invocat lipsa banilor în tăierea liceenilor din mediul rural de pe lista beneficiarilor de burse de ajutor social. Consiliul Național al Elevilor a acuzat ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu, mai prevede sursa citată.
Citește și - Anunț pentru profesori. Apar joburi noi în educație
Vor apărea joburi noi în educație, mai precis profesori care vor preda materii noi.
Diversificarea curriculei înseamnă, de exemplu, că vei avea un profesor de olărit, de bricolaj și așa mai departe. Practic apar joburi noi.
„Diversificarea curriculei urmează să intre treptat”, a spus Sorin Cîmpeanu.
„Există clarificată cariera didactică. Îți trebuie neapărat un an de stagiatură. În universitate, dacă ai urmat master didactic sau dacă ai urmat Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), ai certificate competențele teoretice. Faci un an de stagiatură, primești același salariu ca profesorul debutant, un salariu motivant. Urmează practica pedagogică sub îndrumarea unui mentor care, la rândul lui, va fi un profesor cu experiență care va avea norma redusă de predare de al 18 la 14 ore pe săptămână, conform proiectului legii. De asemenea, conform proiectului legii, implicarea cadrului didactic cu experiență în a-l școli pe colegul mai tânăr, se va plăti în plus. După un an, se verifică competențele de practică pedagogică. Ai examenul de licențiere și ești profesor cu acte în regulă ”, a explicat Sorin Cîmpeanu la DC News.
Ministrul a mai zis: „poți să intri în cariera didactică, printr-un an de stagiatură, chiar dacă nu ai DPPD-ul”. Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News