Data actualizării:
Data publicării:

Bulgaria va adopta moneda euro în anul 2024. De ce România nu poate

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie creată de Nadejda Bostanova, de la Pexels
Fotografie creată de Nadejda Bostanova, de la Pexels

Bulgaria va adopta moneda unică europeană pe 1 ianuarie, 2024, după cum a decis guvernul anterior, a anunţat vicepremierul şi ministrul de finanţe bulgar Asen Vassilev, scrie Novinite.

Alegeri prezidentiale 2024

Planul rămâne cel anunţat de ministerul de Finanţe în iunie anul trecut, prevăzând adoptarea euro imediat fără o perioadă de tranziţie, notează Mediafax.

„1 ianuarie 2024 este data”, a explicat ministrul. Partenerii din coaliţia de guvernământ de la Sofia au convenit asupra unui plan naţional pentru introducerea monedei euro.

În cadrul consiliului de experţi extraordinar convocat de vicepremierul Asen Vasilev, s-a convenit ca data introducerii monedei euro să rămână 1 ianuarie 2024, iar planul să fie dezbătut în parlament.

„Primul nostru pas este să cădem de acord asupra planului la nivelul consiliului de coaliţie, după care, presupun că va ajunge în parlament. Dar nu există nicio dezbatere despre dată. Acest lucru a fost acceptat de guvernul anterior, aşa că noi ne mişcăm după datele stabilite.

În ceea ce priveşte modul în care avansăm, mesajul meu către Parlamentul bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces, astfel încât să se poată desfăşura cât mai repede posibil”, a menţionat Lorer, potrivit agenției de presă Darik.

De ce România nu poate?

În 2020 Comisia Europeană a precizat că România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea preţurilor.

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%, conform INS. De la începutul anului, inflația a crescut cu aproape 8%, iar în ultima lună efectiv a bubuit! ”Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%” mai anunță sursa citată.

Redacția DC News l-a contactat pe Mircea Coșea pentru a vorbi despre riscurile care pot fi generate din creșterea inflației. (CITEȘTE AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel