De ce nu mai ies românii în stradă. Numitor comun între Arafat, OUG 13 și protestele Colectiv
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
În ultimii ani România a cunoscut valuri de proteste de amploare, multe dintre ele transformate în violențe, proteste care au avut revendicări politice, generate de diferite situații, inclusiv tragedii de proporții precum drama din 2015 - incendiul din clubul Colectiv.

Proteste au fost împotriva regimului Băsescu încă de la tentativa de îndepărtare a lui Raed Arafat, dar și după adoptarea OUG 13 când împotriva lui Liviu Dragnea au ieșit mi de oameni în stradă, preț de mai multe luni, nu de puține ori situația degenerând în violențe cum s-a petrecut în deja celebra zi 10 august 2018.

Protestele din ianuarie 2012 împotriva lui Traian Băsescu pentru susținerea lui Raed Arafat, începute la Târgu-Mureș și extinse în țară, s-au transformat și ele în violențe între protestatari și forțele de ordine.

Sociologul și profesorul Alfred Bulai, în cadrul emisiunii Nod în Papură de la DC News, a remarcat că nici în 2012 spre exemplu românii nu au ieșit în stradă când Traian Băsescu a tăiat masiv pensiile și salariile, ci au avut nevoie de un simbol.

Asemenea s-a întâmplat și în alte cazuri, inclusiv Roșia Montană. 

Astfel, Alfred Bulai explică „succesul” protestelor și necesitatea unei dimensiuni simbolice:

„Dimensiunea simbolică în viață contează. Gândiți-vă când au ieșit românii în stradă? Când au fost tăiate salariile? În 2010 când s-au tăiat salariile a fost un singur miting de semințe. Au ieșit în stradă pentru Arafat, fără să aibă o treabă mare cu el”, precizează Alfred Bulai care a amintit și de tragedia de proporții de la Colectiv spunând că a efectuat o cercetare la SNSPA și nimeni nici nu știa unde este acest club, însă dimensiunea simbolică a tragediei a dus la proteste masive.

„Românii au ieșit în stradă pentru OUG 13, dar niciunul din Piața Victoriei nu avea nicio treabă cu Ordonanța 13 (...) Ei iasă pentru valori simbolice importante. Oamenii nu te iubesc doar că le dai ceva”, a conchis profesorul Alfred Bulai.

Răspunsul poate fi urmărit de la minutul 47 al emisiunii Nod în Papură:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel